Părelologia, isteria, epidemia și pandemia

Am asociat aceste cuvinte de dragul rimei, trebuie să o recunosc, dar pe de altă parte, nu mă simt nici confortabil, nici politic corect, nici ironic în aceste zile. O frază gustată din plin a devenit bine cunoscută în spațiul virtual local: ”Dacă vreți să scăpați de coronavirus, închideți televizorul!”. Această minunată expresie a lehamitei față de știrile apocaliptice de tip break – news n-are mai mult de o săptămână – două de viață. Dar câte lucruri nu s-au întâmplat în zilele care au urmat nașterii acestui pruncușor smart românesc.

O femeie venită din China, profesoară de felul ei,  era cât pe ce să își rupă picioarele după ce a fost scăpată jos de un smurdist, cu tot cu targa cu aspect de năsălie roșie, pe când trebuia să fie îmbarcată de urgență într-o ambulanță, pentru a fi dusă la izolare la Iași. S-a dovedit că nu avea nici un coronavirus prin preajmă.

A fost episodul cu vasele de croazieră, cu români la bord, nici un sucevean, în carantină prim porturile mari din extremul orient.

A venit și rândul Europei să își aducă obolul la marea disperare mondială iar privirile noastre s-au întors dinspre China, către Italia. De acolo ni s-au tras și nouă românilor, ba chiar și județului Suceava, primele cazuri confirmate.

Rata îngrijorării a crescut, s-a transformat în panică și este pe cale să devină isterie. Italia și-a închis granițele cu tot cu cei cam un milion de români dinăuntru. Nu mai sunt zboruri, nu mai circulă trenurile, nici autocarele, nici microbuzele iar cei care doresc să intre ori să iasă din peninsulă și de pe insulele din Mediterana o pot face doar dacă au o rațiune mai presus de propriul interes în a o face.

În România și în Suceava, două treimi dintre subiectele abordate peste tot: în mass media, în gări, în autogări, pe aeroporturi, pe stradă, la magazin, prin crâșme, sunt legate de teama mondială de coronavirus.

Aseară s-a luat decizia închiderii, pentru 12 zile a unităților școlare din învățământul preuniversitar din sistemul de educație românesc, de stat și privat. Universitățile mai stau în cumpănă, dacă să suspende sau nu cursurile, laboratoarele și seminariile. O întrebare bună vine și din partea unui urmăritor al fenomenului: ce facem cu miile de studenți străini care au venit să facă școală în universitățile din România, din toate colțurile lumii? Cum le gestionăm aceste zile nu foarte ușoare, s-a gândit cineva că viața de student într-un alt colț al lumii implică deja frustări legate de dorul de casă? Ce s-ar putea întâmpla dacă situația s-ar prelungi? De aceea este de salutat rezerva USV în a lua decizii finale în ceea ce privește continuarea activității Universității din Suceava, atâta vreme cât nu există nicio persoană: student, cadru didactic, personal administrativ, cu probleme de sănătate.

Între timp, Italia și-a închis granițele, cu tot cu milionul de români devenit dintr-o dată, captivi într-o țară europeană.

Țara noastră, fiind populată în  cvasi-majoritate de oameni cu frica de Dumnezeu, a intrat în postul Paștelui. Astfel că, până hăt după 20 aprilie, nu se fac nunți. Dacă Sfânta Înviere ar putea să fie urmărită și la televizor ori pe rețelele de socializare sau prin alte mijloace, pentru a se preîntâmpina aglomerările umane periculoase, întrebarea este cum vor fi gestionate acele formidabile petreceri prin care se va consfinți mariaje pentru care s-au angajat săli fastuoase, muzicanți de primă calitate, decoratori și organizatori de petreceri care au fost plătiți în avans cu mai bine de un an și jumătate înainte de la data programată a evenimentului?

În România, glumele se înmulțesc. Iată încă una dintre acestea: cercetătorii britanici au stabilit că cea mai bună  soluție de a preveni îmbolnăvirea cu corona virus este să îți menții gâtlejul  umed. Cercetătorii români au recomandat ca măsură profilactică de luptă împotriva ucigașului virus, spălarea cât mai des cu apă, săpun ori, în lipsă de altceva, cu alcool. Este de la sine înțeles că gâtlejul umed permanent nu poate fi întreținut cu apă și săpun. Ca atare, iată un bun prilej pentru un schimb de experiență între specialiștii de la Londra și cei din București! Patruzeci de păhărele!

Doamne ferește și apără!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.