Partea necunoscută şi nevăzută a Muzeului Satului Bucovinean. Peste 20 de obiective de arhitectură populară tradiţională aşteaptă să se întâmple ceva

Puţină lume ştie că în spatele minunatelor obiective de arhitectură populară pe care le poţi vizita la Muzeul Satului Bucovinean, 25 la număr în prezent, se mai află un al doilea sector, pe care stau cuminţi, de peste 10 ani, în tăcere şi cumva în uitare alte 22 de gospodării, case tradiţionale, acareturi din diferite locuri ale Bucovinei.

Legătura între cele două sectoare se face, în zona bisericii Vama din muzeu, printr-un pod de lemn,  construit şi el de câţiva ani buni, care trece peste străduţa ce duce către statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare. Se intenţiona, pe atunci, o intensificare a lucrărilor în acel sector, a rămas podul.

Gospodării, case, acareturi, aduse din toate ungherele Bucovinei, care de la Bilca, care de la Mănăstirea Humorului, Moldoviţa, Pârteşti sau Raşca, reconstruite în Muzeul Satului Bucovinean, aşteaptă să fie scoase la drum, îmbrăcate, utilate şi vizitate.

Obiectivele tradiţionale, salvate în urma campaniilor de cercetare etnografică realizate în teren de specialiştii etnografi, începând din anul 1971, continuate în perioada 1990-2000, stau în aşteptare…

Doar că de mulţi ani pentru această parte a muzeului nu s-au alocat fonduri. Motivul, nu îl ştim.

În primă fază ar fi nevoie de utilităţi, curent, alei, apă, parte dintre ele de adus din apropiere, mai bine zis ar fi nevoie de bani prevăzuţi şi alocaţi.

Cei care au avut ocazia să vadă construcţiile din partea neştiută sau nevăzută a Muzeului Satului Bucovinean au spus că sunt la fel de frumoase, dacă nu şi mai frumoase decât cele care se vizitează deja.

Astfel, casa, celarul, grajdul şi atelierul de tâmplărie care compun gospodăria Mănăstirea Humorului, Poarta Mănăstirea Humorului, Casa Holohoşca, Casa Pârteşti, gospodăria Bilca compusă din casă, grajd, hâj şi cămară, gospodăria Raşca cu bucătărie, cămară şi  grajd, Bucătărie Mălini, Casă Moldoviţa, Poarta Moldoviţa, Gard Moldoviţa, Casă Breaza, Casa Iacobeni, Casă Humoreni, Chirat Botoşana, Fântâna Mănăstirea Humorului stau la umbra vegetaţiei luxuriante din sectorul doi al muzeului şi speră că poate vor fi vizitate cândva.

Vă oferim câteva fotografii din partea nevăzută a Muzeului Satului Bucovinean:

Please follow and like us:

4 comentarii la „Partea necunoscută şi nevăzută a Muzeului Satului Bucovinean. Peste 20 de obiective de arhitectură populară tradiţională aşteaptă să se întâmple ceva

 • 15 octombrie 2019 la 16:53
  Legătură permanentă

  Muzeul Satului Bucovinean ar trebui sa fie facut si condus de cineva care stie de unde si pana unde si ce si cum este Bucovina! Altfel totul este doar festival de mancare facuta de Boghean.

  Răspunde
 • 16 octombrie 2019 la 16:35
  Legătură permanentă

  Ei cine? Unu care a vandut mancare stricata la Cetate toata vara. Pocait se poate. In secta ursului sau a fluturelui. Sau a cui o mai fi, ca mai sunt.

  Răspunde
 • 18 octombrie 2019 la 11:40
  Legătură permanentă

  Rea este lumea domnule! Ceai putea dumita sa ai cu limba dlui Ursaru. ba cai lunga, ba cai scurta, ba cai lata. adica cum lata,ca lunga sau scurta as intelege, Si cum profil etnic si etnografic nedefinit, ca eu stiu cai foarte definit.

  Răspunde
 • 18 octombrie 2019 la 18:18
  Legătură permanentă

  Da, e corect spus. Si expresiv. Dar nu toti cei vizati se lasa impresionati de atare insusiri ale discursului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *