Patroană din Suceava, trimisă în judecată pentru că a refuzat să pună la dispoziția fiscului actele contabile ale firmei. Prejudiciul total calculat: 2 milioane de lei

Potrivit unui comunicat de presă transmis, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiar-fiscale, în termen de cel mult 15 zile de la somație și evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale au rezultat următoarele:
În luna noiembrie 2013 și în perioada aprilie – mai 2014, inculpata în calitate de administrator al unei societăți comerciale din județul Suceava, a fost invitată de către organele de control fiscal pentru a prezenta documentele legale și bunurile din patrimoniu în vederea efectuării verificărilor financiar-fiscale, refuzând nejustificat să prezinte aceste înscrisuri şi bunuri în termen de cel mult 15 zile de la somație.
De asemenea, se reține că în perioada iunie 2010 – august 2011, inculpata, administrator al aceleiași societăți comerciale, a omis să evidențieze în actele contabile ale societății veniturile în sumă de 1.414.521 lei realizate din tranzacțiile comerciale desfășurate cu o societate comercială din Piatra Neamț, iar în perioada iulie 2010 – septembrie 2011 a omis să înregistreze relațiile comerciale și veniturile în sumă de 597.230 lei realizate ca urmare a relațiilor comerciale desfășurate cu o societate comercială din București. În această modalitate, a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 795.312 lei, din care suma de 321.880 lei reprezintă impozit pe profit, iar suma de 473.432 lei reprezintă TVA.
Totodată, din actele de urmărire penală efectuate rezultă faptul că în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, inculpata, în calitate de administrator al aceleiași societăți comerciale, a înregistrat în evidenţa contabilă a societății operațiuni fictive, respectiv achiziții de bunuri în valoare de 3.028.212 lei de la mai multe societăți din Turda, Iași, Vatra Dornei, Bacău, și Vatra Dornei, deși nu au fost derulate relații comerciale cu aceste societăți. În această modalitate, s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.210.598 lei, din care suma de 484.514 lei reprezintă impozit pe profit, iar suma de 726.084 lei reprezintă TVA

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparținând inculpatei, până la concurența sumei de 2.005.910 lei. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Suceava.

Se precizează în comunicatul de presă al Parchetului că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *