Paul Ungureanu, 14 ani: ”Poetul produce energie la pătrat”

Voi scrie până la 25 de ani versuri, pentru că este vremea iluziilor și a versurilor; voi scrie între 25-35 de ani teatru, pentru că teatrul cere și o oarecare experiență și o anumită vibrație nervoasă; voi scrie între 35-40 ani romane, pentru că romanele cer o bogată experiență a vieții și o anumită maturitate expresivă. Și abia la 40 de ani mă voi întoarce la filosofie…”, spunea acum aproape un secol, Camil Petrescu. Programarea  pe care și-a asumat-o dânsul, la începutul carierei sale în cultura românească  a fost mai mult sau mai puțin respectată. Unii au spus că e chiar bine să îmbrățișeze astfel de proiect, care ar însemna de fapt o evoluție a actului de creație, de la entuziasmul juvenil al liricului, la meditația așezată a filosofului trecut deja prin viață, cu toate experiențele de viață și cultură necesară acumulate pentru ca marea sinteză a înțelepciunii din bagaje să fie pregătită pentru o așezată redactare și ulterior pentru o monumentală publicare, în tomuri grele, la propriu și la figurat,  spre folosul generațiilor următoare.   

Este bună judecata lui Camil Petrescu cel tânăr, dar, pentru puțină vreme, ne permitem să zăbovim asupra ultimelor câteva cuvinte din celebrul citat: ”…la 40 de ani mă voi întoarce la filozofie…”. Deci, înțelegem noi,  a fost acolo cândva iar  după ce va împlini o anumită vârstă, își propune să se întoarcă. Dar când o fi fost în vizită la filozofie? În care perioadă a carierei sale fecunde, aflată abia la început când a rostit aceste cuvinte o fi făcut referire, când a vorbit despre întoarcere?

Paul Ungureanu, un băiat cu o sensibilitate specială, nu mai ”bătrân” de 14 ani, elev la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, poate oferi un crâmpei de răspuns la această întrebare.

Paul Ungureanu scrie versuri. Nu gingașe, nici măcar sufocate de metafore  dătătoare de dureri de cap cititorului, cum le stă bine versurilor adolescentine.

Ce a scris el până acum ni s-a părut demn de luat în seamă. Este abia în clasa a VII-a, are toată viața înainte, pentru a urma inclusiv programul lui Camil Petrescu. Dacă nu, își va ordona propriul program. Dar înțelegem citind versurile poate încă nu îndeajuns de finisate ale lui Paul Ungureanu, ceea a vrut să zică marele om de cultură român, când a vorbit de ”întoarcerea la filozofie”.  

Vă propun spre lectură câteva poezii scrise de Paul Ungureanu. Nu am veleități de critic literar, sunt însă cititor de poezie și socot că aceste creații ale lui Paul merită atenția noastră acum și munca sa trebuie urmărită mai departe. Să ținem aproape de el și de o potențială  devenire a sa în tot mai rar vizitata branșă a autorilor de poezie:

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *