Pe 15 august 2021, de hramul Mănăstirii Putna, ASCOR anunță reeditarea Marii serbări de la Putna. Împreună cu obștea Mănăstirii Putna se va organiza serbarea națională a studenților români, atât din țară, cât și din diaspora, Basarabia și Nordul Bucovinei

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR)  va reedita Marea Serbare de la Putna în 2021, se anunță într-un  articol apărut ieri, 4 ianuarie 2020, în Basilica.ro. Conform Agenției de Știri a Patriarhiei Române, organizațiile ortodoxe studențești din toată țara, precum și din Basarabia și Ucraina au petrecut Anul Nou în tradiționala tabără de iarnă de la Mănăstirea Putna, unde au serbat împlinirea a 30 de ani de la înființarea Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR).

În seara zilei de 30 decembrie 2019, tinerii din ASCOR, aflați în tabăra de iarnă la Mănăstirea Putna, au organizat o „Retragerea cu torțe” la care a fost reprezentat pe Dealul Crucii numărul 30 în contextul aniversării a 30 de ani de ASCOR.

Marți, 31 decembrie, la ora 10.00, la Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul”, stundeții au participat la conferința „Tinerii și Revoluția”, pe tema evenimentelor din decembrie 1989, a perioadei regimului comunist și a perioadei de după 1989. Conferința a fost susținuță de scriitorul Adrian Alui Gheorghe și de Protos. Dosoftei Dijmărescu.

Cu acest prilej,  arată cei de la basilica.ro, studenții ortodocși au decis să organizeze anul viitor, împreună cu Mănăstirea Putna, o reeditare a Marii Serbări de la Putna și a Congresului Studenţilor Români de Pretutindeni organizate în 1871 la inițiativa lui Mihai Eminescu.

„Studenți din toată țara, din Basarabia și din Ucraina. Fiecare face parte dintr-o organizație studențească, în speță din ASCOR, Studenți pentru Viață, NEPSIS, Asociația Sf. Hristofor. Suntem mici în tabloul acesta mare al istoriei, dar încercăm totuși să pășim pe urmele unor personalități mari, unele dintre ele trecute și în calendar”, a subliniat președintele ASCOR Iași, Emanuel Buta.

„Vom pregăti pentru 2021, împreună cu obștea Mănăstirii Putna, serbarea națională a studenților români, atât din țară, cât și din diaspora, Basarabia și Nordul Bucovinei”, a anunțat Emanuel Buta.

Evenimentul va avea loc în data de 15 august 2021, de hramul Mănăstirii Putna, când se vor împlini 150 de ani de la serbarea națională a studenților români, organizată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu și de alți tineri din generația lor, în 1871.

Articolul complet pe: https://basilica.ro/ascor-anunta-reeditarea-marii-serbari-de-la-putna-in-2021/

Foto credit: basilica.ro, ASCOR

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *