Persoane vârstnice din Suceava jefuite de un bărbat și o femeie din Botoşani. Hoţii au fost reținuți de polițiști

La sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, mai multe persoane vârstnice au fost victime ale unor infracțiuni de furt din buzunare sau furturi de sacoșe și bagaje. Persoanele vârstnice erau acostate în zona farmaciilor sau magazinelor. Din cauza vârstei înaintate și problemelor medicale, atenția victimelor nu mai era canalizată pe protejarea bunurilor personale, din păcate această vulnerabilitate fiind folosită de infractori pentru sustragerea banilor din buzunare sau a sacoșelor și bagajelor depozitate de victime în apropierea lor.

Siguranța fizică și patrimonială a persoanelor vârstnice este o prioritate pentru polițiștii suceveni. Polițiștii au întocmit un cerc de suspecți și au derulat activități investigative și de cercetare penală pentru identificarea autorilor acestor fapte care afectează gradul de siguranță în comunitate.

Urmare a activităților derulate, polițiștii au probat activitatea infracțională a două persoane din județul Botoșani care au sustras de la mai multe persoane vârstnice din Suceava, bani și bunuri în valoare de cca. 6000 de lei.

La data de 28.12.2018,  orele 15.30, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o femeie de 81 de ani cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-a sustras 1.000 lei din buzunarul hainei.

Echipa operativă din cadrul B.I.C. Suceava a constatat că în data de 28.12.2018, în jurul orei 10.30, în timp ce  o femeie de 81 de ani din com. Dumbrăveni, stătea la rând pentru a-și cumpăra medicamente de la o farmacie de pe bd. George Enescu, persoane necunoscute i-au sustras din buzunarul hainei cu care era îmbrăcată suma de aproximativ 1.000 lei.

În data de 15.01.2019, un bărbat de 77 de ani din com. Mitocul Dragomirnei s-a deplasat la o farmacie situată pe str. Universității, din mun. Suceava pentru a-și cumpăra medicamente.

În intervalul orar 10.50-11.00 în timp ce aștepta la rând în farmacie, persoane necunoscute i-au sustras din buzunarul  exterior al gecii un portofel de culoare albastru închis în care avea suma de cca.900-1000 lei în diferite bancnote.

În data de  15.01.2019,  în jurul orelor 11:30 o femeie de 82 de ani din com. Moara, s-a deplasat la un bancomat din municipiul Suceava, bd. George Enescu, pentru a scoate bani  de pe card.

Femeia a scos de la bancomat succesiv sumele de 2500 lei și apoi 1500 lei, pe care i-a pus într-o sacoșă din plastic. Apoi s-a așezat din nou la rând la bancomat, întrucât a  hotărât să scoată și restul banilor rămași pe card.

În timp ce aștepta în fața bancomatului,  s-a apropiat un bărbat, care a încercat să intre la rând în fața ei.  După ce a fost apostrofat să respecte rândul de către persoanele aflate în spate,  bărbatul a plecat, moment în care bătrâna a constatat că sacoșa avea fundul rupt, iar suma de 4000 lei dispăruse din interiorul acesteia.

De asemenea, în cursul lunii ianuarie au mai fost sesizate și alte fapte de furt în dauna unor persaone vârstnice, pejudiciile fiind mai mici, bunurile sustrase fiind sacoșe sau bagaje nesupravegheate.

În urma cercetărilor efectuate, la data de 29.01.2019, orele 11:30 polițiștii din cadrul Poliţiei mun. Suceav-Biroul de Investigații Criminale au dispus reţinerea unui bărbat de 60 de ani din județul Botoșani  sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1 Cod Penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal rap. la art. 41 alin. 1 Cod penal.

Ulterior, polițiștii au extins cercetările și în urma investigaţiilor efectuate şi a probatoriului administrat, la data de 04.02.2019, orele 12:00, au dispus reţinerea unei femei de 44 de ani, din mun. Botoșani, sub aspectul comiterii infracțiunii de „furt”.

În anul 2018, la nivelul județului Suceava au fost sesizate 185 de fapte de furt din genți și buzunare, în scădere cu 3 față de anul 2017. Din păcate în multe cazuri, aceste fapte au ca victime persoane vârstnice generând un sentiment de insecuritate publică. 

Specificul furturilor din buzunare constă în faptul că locul de acţiune este un spaţiu restrâns, de regulă favorizat de aglomeraţie, poziţia hoţului fiind permanent riscantă. 
 În general, noaptea se fură din gări, din trenuri, iar ziua în mijloacele de transport în comun, magazine, pieţe, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă, sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora.

Comportamentul neadecvat „ajută” la comiterea acestui gen de fapte. Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite.

În mijloacele de transport în comun:

 • când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;

• evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;

• dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;

• poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix in autovehicul;

• dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;

• când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l;

• nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;

• nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;

• dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;

• dacă sunteţi obosiţi, evitaţi să vă aşezaţi pe scaun, pentru a nu adormi;

• dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

La cumpărături :

 • evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări autogări, magazine,etc.

• portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţineîn coş;

• feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;

• când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

• daca stati la o coada priviti cu atentie celelalte persoane; daca simtiti ca asupra dumneavoastra se face pressing la coada in magazine sau ca cineva s-a instalat in fata dumneavoastra si v-a acoperit vederea, verificati imediat geanta si locul unde tineti portofelul;

• acordati o mai mare atentie posetei decat plaselor de cumparaturi; siguranta posetei sa fie o grija permanenta pentru dumneavoastra; cand faceti diferite plati sau cumparaturi nu scoateti tot teancul de bani ci numai suma care trebuie;

• tineti geanta in fata, protejand-o cu mana;

• mare atenţie la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru;

• nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;

• nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;

• nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;

• nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;

• urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;

• aveti grija la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiti urmarit si sa va fie sustrasa suma de bani;

• nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;

• reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.