Mopan Suceava
Actualitate

Peste 150 de metri cubi de lemn și un autocamion de 40.000 de euro, confiscări, amenzi de 45.000 de lei și dosar penal la firma TRANS WOOD BIC SRL Pojorâta

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 11 Pojorâta, au desfășurat verificări cu privire la legalitatea efectuării unor transporturi de material lemnos începând cu data de 16.05.2023  firma la SC TRANS WOOD BIC SRL Pojorâta.

Având în vedere indiciile privind săvârșirea mai multor ilegalități silvice, cercetările au fost extinse și la depozitele agentului economic, fiind dispusă confiscarea unui ansamblu auto, a peste 150 metri cubi material lemnos și fiind aplicate și sancțiuni contravenționale în valoare de 45.000 lei.

Astfel, inițial polițiștii au costatat că la data de 16.05.2023, un agent economic din comuna Pojorâta, jud. Suceava , în intervalul orar 09:00 – 12:00 a realizat cu un ansamblu auto format din autoutilitară și remorcă, un număr de două transporturi de material lemnos, care și-au pierdut proveniența legală pe timpul transportului, motivat de faptul că destinația finală și descărcarea materialului lemnos s-a realizat în depozitul de material lemnos al unității economice și nu la destinatarul persoană fizică, implementat pe avizul de însoțire electronic.

Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea a două fapte de ”transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc neînsoțite de documente specifice de transport”, prev. și ped. de art. 68, alin. 21 din Legea 46/2008 (Codul Silvic).

În cadrul cercetărilor a fost inventariat și transportul de material lemnos indisponibilizat în data de 16.05.2023, transportat cu același mijloc de transport, ocazie cu care s-a stabilit că se transporta în plus cantitatea de 2,75 mc lemn gater rășinoase, motiv pentru care s-a dispus sancționarea agentului economic, conform prevederilor Legii 171/2010 RMC, cu amendă în valoare de 2.000 lei și s-a dispus măsura complementară a confiscării faptice a respectivei cantități de material lemnos, cu o valoare de 422 lei.

Prin ordonanță, polițiștii au dispus ridicarea și indisponibilizarea ansamblului auto în valoare de cca. 40.000 euro care a fost depus în spațiul de păstrare al acestor categorii de vehicule, aparținând IPJ Suceava din comuna Stroiești.

Ulterior, împreună cu reprezentații Gărzii Forestiere Suceava și cu sprijin logistic din partea Direcției Silvice Suceava s-a dispus realizarea unui amplu control de inventariere a materialului lemnos (buștean și cherestea) aparținând unității economice.

Tot prin ordonanță s-a dispus și sistarea oricăror activități economice la depozitul de material lemnos pe perioada verificărilor, fiind dispusă și indisponibilizarea cantității totale de cca. 430 mc material lemnos (buștean și cherestea), aflată în depozit.

Activitatea de inventariere a materialului lemnos de către polițiști și specialiștii silvici s-a desfășurat în perioada 17 – 25 mai 2023, la întreaga activitate fii prezent și administratorul societății.

Pentru inventariere s-au folosit mijloacele omologate metrologic iar carnetele de inventariere a materialului lemnos au fost predate în original organelor de poliție.

Pentru neregulile constatate polițiștii ai dispus  sancționarea contravențională a agentului economic cu amendă în valoare de 30.000 lei și măsura complementară a confiscării volumului de 135,79 mc materiale lemnoase, în valoare de 25.751 lei fără TVA.

Totodată, s-a dispus sancționarea contravențională a agentului economic cu amendă în valoare de 10.000 lei și măsura complementară a confiscării volumului de 15,89 mc materiale lemnoase, în valoare de cca. 4000 lei.

Polițiștii au sancționat contravențional operatorul economic și cu amendă în valoare de 3.000 pentru transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinație.

O altă sancțiune contravențională a fost aplicată pentru neîmprejmuirea spațiului de depozitare a lemnului rotund de rășinoase deținut de societate.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *