Actualitate

Peste 20 de metri cubi de lemn și un vehicul de mare tonaj confiscări făcute de polițiști, într-o acțiune desfășurată ieri pe șoselele județului

În cursul zilei de ieri polițiștii suceveni au identificat mai multe transporturi ilegale de lemn, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

Polițiștii au confiscat și un vehicul de mare tonaj utilizat la transportul a peste 10 metri cubi de material lemnos cu încălcarea legislației în domeniu fiind întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţit de documentele specifice de transport.

Astfel, la data de 24.05.2023, orele 08:30, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică-Biroul Protectia Fondului Forestier Piscicol, în timp ce desfășurau activități pe linie silvică  în baza Planului de Acţiune “Scutul Pădurii ”, au identificat pe DN 177C, în proximitatea Cantonului Silvic Izvor, de pe raza orașului Gura-Humorului, , circulând din sens opus o autoutilitară prevăzută cu covertir și care părea a fi încărcată cu marfă.

S-a procedat la interogarea aplicației S.U.M.A.L. 2.0, nefiind furnizat niciun aviz de însoțire electronic.

Polițiștii au interceptat și oprit autoutilitara în cauză, ocazie cu care s-a stabilit că la volanul autoutilitarei se afla un bărbat de 29 ani de pe raza comunei Stulpicani, județul Suceava. De asemenea, în interiorul autoutilitarei au fost identificați mai mulți bușteni de material lemnos, pentru care, conducătorul auto nu a putut prezenta documentele specifice de transport.

Autoutilitara a fost condusă la Depozitul de material lemnos Izvor – O.S. Gura Humorului, unde, în urma inventarierii materialului lemnos de către personal silvic a rezultat că aceasta transporta  11,90 mc buștean gater fără documente specifice de transport.

Materialul lemnos a fost predat in custodie personalului silvic din cadrul O.S. Gura-Humorului iar polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport, urmând ca cercetările să fie efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

S-a dispus indisponibilizarea autoutilitarei folosite la săvârșirea faptei și a cantității de 11,90 mc buștean gater molid.

 

Tot ieri, în jurul orelor 06:00, polițiștii Secției nr. 11 Poliție Rurală Pojorâta, au oprit o autoutilitară ce tracta o semiremorcă încărcate cu lemn gater specia stejar, condusă de către un bărbat de 31 ani.

Prin intermediul aplicației Sumal 2.0 a fost verificat numărul de înmatriculare al semiremorcii, aplicația generând faptul că există un aviz valabil pentru cantitatea de 31.652760 mc lemn gater specia stejar pedunculat.

Cu ocazia verificărilor și a comparațiilor  efectuate s-a constatat că lemnul de pe autoutilitară prezintă lungimi diferite decât cele înscrise în aplicația Sumal 2.0.

S-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat cu ansamblul de autovehicule compus din autoutilitară ce tracta semiremorcă, stabilindu-se că transportase volumul de 32,10 mc buștean gater esență stejar, volum care se încadrează în toleranțele legale raportat la cel înscris în avizul de însoțire.

În comun cu reprezentanții ISCTR Suceava s-a stabilit faptul că, pentru autoutilitară licența de transport era expirată iar conducătorul auto a refuzat cântărirea acestuia.

I s-a aplicat o amendă în valoare de 12.000 lei și s-a dispus  măsura complementară a retragerii certificatului de înmatriculare, plăcuțelor de înmatriculare și imobilizarea autoutilitarei și suspendarea dreptului de utilizare pentru o perioadă de minim 30 zile.

Șoferul a primit și o amendă suplimentară în valoare de 1.000 lei. Lemnul,  în valoare de 36.590 lei a fost reținut, fiind dată în custodie la Atelierul de Producție Sadova.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other