Mopan Suceava
Actualitate

Peste 20 de transporturi ilicite de material lemnos oprite de polițiști în decurs de două zile

În ultimele zile polițiștii au intensificat activitățile de verificare a transporturilor de material lemnos pe drumurile publice. Au fost organizate filtre rutiere mixte formate din polițiști rutieri și polițiști din cadrul structurii de prevenire și combatere a delictelor silvice, fiind controlate peste 100 de transporturi de material lemnos efectuate cu vehicule de mare tonaj dar și cu autoutilitare și alte tipiri de vehicule.

Au fost identificate peste 20 de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, de trasport sau alte tipuri de documente specifice sau prezentând alte încălcări ale normelor legale în domeniu.

În toate situațiile polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale la regimul silvic și au procedat la confiscarea materialului lemnos. În unele situații s-a dispus inclusiv imobilizarea vehiculelor prin reținerea certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

 

La data de 31.08.2023, ora 23:10, patrula Secției nr. 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza com. Forăști, autoutilitara condusă de către un bărbat de 54 de ani din com. Slatina, sat Slatina, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei. Legat de materialul lemnos transportat, acesta a prezentat în format electronic avizul pentru cantitatea de 12,010880 mc cherestea tivită brad.

S-a procedat la verificarea avizului în platforma SUMAL 2.0, de unde a rezultat că avizul era valabil dar din fotografiile încărcate nu se distinge corespunzător încărcătura de material lemnos, existând suspiciunea că o parte din materialul lemnos transportat nu este trecut în aviz.

S-a solicitat sprijinul specialisștilor din cadrul Ocolului Silvic Dolhasca, care în urma inventarierii, au stabilit faptul că o cantitate de 8,13732 mc cherestea tivită brad este în plus față de cantitatea avizată.

Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului cu amendă în valoare de 3000 lei și complementar, confiscarea  fizică a cantități de 8,13 m3 cherestea tivită brad, în valoare de 7.527 lei.

Materialul lemnos confiscat a fost depozitat și preluat în custodie de către OS Dolhasca.

La data de 31.08.2023, ora 17:00, patrula de ordine și siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executa activități de control pe linie de silvicultură privind transporturile de material lemnos, au oprit pentru control o autoutilitară care circula pe drumul județean 178C, de pe raza comunei Bilca, județul Suceava și care transporta material lemnos, respectiv lemn foc rășinoase.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că autoutilitara era condusă de către un bărbat din comuna Frătăuții Noi, sat Frătăuții Noi, județul Suceava, iar pentru materialul lemnos transportat  conducătorul auto nu deținea aviz de însoțire conform prevederilor legale.

Din acest motiv, transportul a fost condus la F.P.L. Putna – Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul a unui inginer silvic, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară se afla cantitatea de 1,42 mc lemn rotund construcții molid și cantitatea de 1,5 mc lemn foc molid, în valoare  totală de 592 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

Todotadă, s-a dispus măsura reținerii certificatului de înmatriculare pentru neperfectarea documentelor.

La 30.08.2023, ora 12.30, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza com. Drăgușeni, autoutilitara ce transporta material lemnos condusă de către un bărbat de 42 ani din com./sat Cristești jud. Iași, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei. Legat de materialul lemnos transportat, acesta a declarat că nu deține documente de proveniență.

S-a solicitat sprijin din partea OS Dolhasca, care a procedat la inventarierea materialului lemnos și a stabilit faptul că în autoutilitară se află cantitatea de 2,10 mc molid.

Polițiștii au dispus sancționarea cu amendă în sumă de 1000 lei și confiscarea fizică a cantității de 2,10 mc molid.

La 30.08.2023, ora 18.30, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza com. Bogdănești, autoutilitara ce transporta material lemnos, la volanul acesteia fiind legitimat un bărbat de 39 ani, din loc. Bogdănești, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei. Legat de materialul lemnos transportat, acesta a declarat că nu deține documente de proveniență.

S-a solicitat sprijin din partea OS Râșca, care a procedat la inventarierea materialului lemnos și a stabilit faptul că în autoutilitară se află cantitatea de 2,6 mc lemn foc fag.

Polițiștii au dispus sancționarea cu amendă în sumă de 1000 lei și confiscarea  fizică a cantități 2,6 mc lemn foc fag în valoare de 613 lei. Materialul lemnos confiscat  a fost depozitat și preluat în custodie de către OS Râșca.

La 30.08.2023, ora 18.05, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus – Post Poliție Ulma, au identificat și oprit pentru control, pe str. Petru Rareș din Vicovu de Sus, autoutilitara  ce transporta material lemnos.

Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 42 ani, din orașul Vicovu de Sus.

S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară, la momentul controlului nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.

Organele silvice din cadrul OS Putna au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că  șoferul a transportat cu autoutilitara cantitatea de 2,52 m3 lemn foc fag fără aviz de însoțire. S-a dispus confiscarea cantității de 2,52 m3 lemn foc fag în valoare de 594 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna.

Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale.

La 30.08.2023, ora 19.05, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au identificat și oprit pentru control, pe str. Calea Cernăuți, pe raza orașului Vicovu de Sus, o autoutilitară care transporta material lemnos.

Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 43 ani, din Izvoarele Sucevei. S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos pentru cantitatea de 2,43 mc lemn rotund molid, respectiv 19 piese. Organele silvice din cadrul OS Putna au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că șoferul a transportat cu autoutilitara menționată cantitatea totală de 5,29 m3 lemn rotund molid, din care 2,86 mc fără aviz de însoțire.

S-a dispus confiscarea cantității de 2,86 m3 lemn rotund molid în valoare de 1216 lei,  cantitatea de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna.

Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă de 870 lei.

La data de 31.08.2023, ora 09:25, patrula de ordine și siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executa activități de control pe linie de silvicultură privind transporturile de material lemnos, au oprit pentru control, autoutilitara care circula pe drumul județean 178C, de pe raza comunei Bilca, județul Suceava și care transporta material lemnos, respectiv lemn foc rășinoase.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că autoutilitarea era condusă de către un bărbat din comuna Frătăuții Noi, sat Frătăuții Noi, județul Suceava, iar pentru materialul lemnos transportat  conducătorul auto nu deținea aviz de însoțire conform prevederilor legale.

Transportul a fost condus la F.P.L. Putna – Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul a unui inginer silvic, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,00 m.c. lemn foc rășinoase, în valoare de 770 de lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost confiscat.

La data de 31.08.2023, orele 14.30, în timp ce desfășurau activități specifice în cadrul activităților specifice dispuse la nivelul subunității pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, conform desfășurătorului propriu, lucrătorii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au identificat pe raza com. Marginea, o autoutilitară care circula pe DN 17A.

S-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0., rezultând că, la data și ora efectuării interogării, pentru mijlocul de transport nu figura emis niciun aviz de însoțire.

Autoutilitara a fost oprită pentru control, constatându-se că era condusă de un bărbat din com. Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei conduse, precizând că transportă materiale lemnoase și că nu deține aviz de însoțire.

În urma inventarierii materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 2,97 mc lemn de foc specia fag, în valoare de 700 lei.

S-a procedat la confiscarea lemnului care a fost predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul OS Marginea.  Șoferul a fost sancționat contravențional.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *