Evenimente

Peste 3.000 de mc de material lemnos confiscați în urma unei acțiuni desfășurate de Poliția Română și specialiști silvici, timp de 4 zile, în județul Suceava

În perioada 2 – 5 iunie a.c., polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Maramureș, Neamț, Bacău, Bistrița-Năsăud, Mureș, Covasna și Vrancea, au acționat în județul Suceava, pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic.

Acțiunea a vizat atât combaterea tăierilor fără drept de arbori din fondul forestier național, cât și verificarea respectării dispozițiilor legale de către agentii economici pe linia achiziției, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase.

Astfel, au fost verificați 15 agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier.

Polițiștii au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 144.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și au constatat o infracțiune de evaziune fiscală, prevăzută de Legea 241/2005 (omisiunea înregistrării în tot sau în parte a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale realizate sau a veniturilor realizate).

Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a 3.101 mc de material lemnos, în valoare totală de aproximativ 943.000 de lei.

Spre exemplu, doar în urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Moldovița s-a dispus sancționarea contravenționala ă operatorului economic conform art. 19 alin 2 lit. D din Legea nr 171/2010, cu amendă în cuantum de 6000 lei si măsura complementară a confiscarii cantităților de 622,20 mc cherestea rășinoase, 177,21 mc lemn rotund rășinoase și 62,27 mc  lemn rotund fag, în sumă totală de 490.233,65 lei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și RNP – Romsilva – Direcția Silvică Suceava.

Activitățile s-au desfășurat în colaborare cu  specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, gărzile forestiere Brașov, Cluj, Focșani, Râmnicu Vâlcea și Suceava.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *