Mopan Suceava
Actualitate

Peste 7 metri cubi de lemn transportati ilegal într-un faeton, record absolut, la Vicovu de Sus. Sesizarea a fost făcută de Daniel Bodnar

Polițiștii din Vicovu de Sus au  fost alertați ieri, pe la ora 10.30,  de către  activistul de mediu Daniel Bodnar, cum că pe străzile Calea Bucovinei și Calea Cernăuți din Vicovu de Sus  coboară dinspre Straja către Vicovu de Jos două mijloace de transport hipo, încărcate cu bușteni fără acte. Polițiștii, în procesul lor verbal, au folosit pentru a descrie mijloacele de transport termenul ”căruțe” – acele atelaje folosite în zonele agricole, pentru munca la câmp. Termen total inadecvat, în condițiile în care, precum se va vedea, una dintre aceste ”căruțe” transporta peste 7 metri cubi de lemn, cât un camion bunicel. În zonă, acestea sunt denumite ”faetoane”, au ecartament mult mai larg și gabaritul pe măsură.

Oricum, polițiștii au identificat cele două faetoane,  unul care se deplasa pe strada Calea Cernăuți din Vicovu de Sus, condus de F. G., de 29 de ani, din localitate și pe celălalt care circula pe Calea Bucovinei, condus de I.Ț.  din Vicovu de Jos. Cei doi au recunoscut că nu dețin acte de proveniență pentru materialul lemnos.

Atelajele supraîncărcate cu bușteni  au fost duse la  Centrul de prelucrare al lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, pentru efectuarea unui cubaj tehnic și a confiscării materialului lemnos.

După inventariere, în faetonul condus de F.G. a rezultat cantitatea de 0,78 metri cubi lemn rotund construcții molid și cantitatea de 4,04 metri cubi lemn foc molid, un total de 4,82 metri cubi, prejudiciul fiind de 819 lei, motiv pentru care sus-numitul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de lemn a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Putna.

Faetonul condus de I.Ț.  era și mai bine încărcat: 0.61 metri cubi lemn rotund construcții molid și 6,63 metri cubi lemn foc molid, un total de 7,24 metri cubi,  stabilindu-se un prejudiciu de 1175 lei. Și acesta a fost sancționat contravențional, iar buștenii au fost confiscați și predați în custodia Ocolului Silvic Putna.

Nu putem ști dacă animalele care trăgeau la oiștea celor două transporturi au avut un cuvânt de spus când au fost puse să care atâtea tone de bușteni odată.

(foto, video – Daniel Bodnar)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *