Peste 77 metri cubi de bușteni transportați ilegal, confiscați la Râșca și Fălticeni

Într-o singură zi, polițiștii suceveni și inspectorii Gărzii Forestiere au depistat, la Râșca și în Fălticeni, transporturi ilegale de material lemnos, bușteni pentru gater din esența rășinoase în volum de peste 77 metri cubi, toată această cantitate în numai două transporturi oprite pentru control.  

Astfel, în ziua de vineri, pe la ora 11.00, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DJ 155A, din comuna Râșca, autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat de 37 de ani din comuna Boroaia, care transporta material lemnos.

În urma verificării avizelor de însoțire a materialului lemnos prezentate de conducătorul auto, polițiștii au constatat faptul că, acestea nu aveau înscrise codul unic online generat de aplicația informatică „SUMAL”, motiv pentru care, s-a procedat la conducerea ansamblului rutier la depozitul Ocolului Silvic Râșca, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal, 43,19 m.c. bușteni pentru gater.

Societatea comercială emitentă a documentelor a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 14.382 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

În aceeași zi și la aceeași oră o echipa mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control pe strada Armatei din municipiului Fălticeni, ansamblul rutier aparținând unei societăți comerciale din comuna Moldovița, condus de un bărbat de 29 de ani din municipiul C-lung Moldovenesc, care transporta 34,57 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.

În urma verificării documentelor, echipa de control a constatat ieșirea din valabilitate a codurilor unice online generate de aplicația informatică și consemnate în avizele de însoțire.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 6.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 10.371 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

Totodată, întrucât avizele de însoțire prezentau modificări și ștersături necertificate, echipa de control a extins verificările la societatea emitentă, ocazie cu care, a constatat diferențe de conținut ale exemplarelor 2 și 3, față de exemplarul numărul 1, perioada de valabilitate fiind modificată de către conducătorul auto pentru a conferi o notă de legalitate transportului de material lemnos.

Astfel, societatea emitentă a avizelor de însoțire, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

În cauză, conducătorului auto i s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals  în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *