Pietonalul din centrul Rădăuților, a fi sau a nu fi? Consilierii liberali vor desființarea acestuia, municipalitatea se împotrivește, mai mult, dorește extinderea lui

Cetățenii municipiului Rădăuți au avut parte săptămânile trecute de o dezbatere publică reală privind desființarea, menținerea sau extinderea zonei pietonale din centrul orașului. Recent pavat  cu piatră cubică, mobilată cu bănci pentru odihnă, amenajamente florale, etc,  pietonalul rădăuțean a obturat o cale rutieră foarte folosită în buricul târgului. Parcarea mare din spatele Magazinului General pare a nu fi suficient de încăpătoare, mai ales pentru că este cu plată, intrarea în Bazarul orașului se face chiar din coasta pietonalului pe lângă fosta clădire a Poștei, pe sub niște arcade cu aspect arhitectonic îndoielnic. De o parte și de alta a pietonalului funcționează buticuri și magazine cu ofertă multicoloră, crâșmele de pe această esplanadă sunt mai degrabă din categoria ”Adio mamă” iar pietonii de pe pietonală, pe timp de seară par a fi mai degrabă împinși afară din acest gen de stabilimente. Plus că centrul Rădăuțiului este și era oricum înghesuit iar pentru traficul auto din zonă, pietonalul este realmente o catastrofă.

Aceasta este părerea unora. Părerea altora este că pentru comunitatea rădăuțeană înființarea acestui pietonal  ar putea oferi un aer mai civilizat orașului. Mai toate orașele cu pretenții de municipiu din România, nu mai vorbim de cele de prin alte țări, au pietonale mai lungi sau mai scurte.  De ce nu ar avea și Rădăuțiul o zonă centrală doar pentru oamenii care merg pe jos? După aceea: în această zonă din centru se organizează acțiuni culturale de interes local, județean, chiar național. De ce nu ar putea fi dedicat un spațiu permanent pentru astfel de manifestări care să atragă vizitatori în Rădăuți, indiferent de anotimp? Pe acest fond, de ce nu s-ar putea extinde zona pietonală?

Pe rețelele de socializare, rădăuțenii și-au exprimat puncte de vedere felurite și, credem noi, este foarte important că opiniile acestora au fost trimise și receptate în spațiul public.

Nu știm dacă este o emanație a opiniilor majoritare rezultate din dezbaterea publică dar documentul pe care îl transcriem reprezintă un comunicat de presă transmis de primăria municipiului Rădăuți din care rezultă că pietonalul din centrul orașului nu numai că nu va fi desființat ci chiar va fi extins:

”În urma discuțiilor din mediul online pe tema situației zonei pietonale  – strada Piața Unirii, Primăria municipiului face următoarele precizări:

Stabilirea acestui tronson ca zonă pietonală a fost inițiată în timpul mandatului primarului Aurel Olărean, reprezentant PDL, hotărârea fiind atacată de Instituția Prefectului pe motive de ilegalitate. De abia prin HCL nr.1/2016, lucrarea a intrat în legalitate, prin eforturile depuse de Primărie pentru îndreptarea erorilor comise.

Actualul proiect de hotărâre, aflat în dezbatele publică, prin care se propune, de către patru consilieri PNL desființarea zonei pietonale și stabilirea unui sens unic de circulație rutieră pe acest tronson, a fost considerat inoportun de către Serviciul Urbanism, iar Direcția Tehnică a dat un raport negativ în legătură cu acest proiect.

Mai mult, Primăria municipiului Rădăuți intenționează extinderea zonei pietonale până în zona CEC BANK-ului, în scopul conservării zonei centrale, evitării poluării și oferirea unui spațiu mai mare de relaxare zilnică”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei municipiului Rădăuți.

Foto: Corneliu Cîrdeiu, mulțumim.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *