Mopan Suceava
Actualitate

Placă memorială dezvelită pe un perete al vechii vămi dintre România și Imperiul Austro – Ungar pe strada Gheorghe Doja, între Burdujeni și Ițcani

Astăzi, pe peretele dinspre stradă al vechiului punct de intrare în vechea cazarmă a grănicerilor Români, care acum 100 de ani păzeau granița regatului României cu Imperiul Austro-Ungar, a fost dezvelită o placă aniversară, care să marcheze 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, alături de care au fost parlamentari suceveni precum deputatul Ioan Bălan consilieri locali și județeni dar și reprezentanți ai Armatei, Pompierilor și Jandarmilor, ai structurilor deconcentrate ori ale serviciilor din Primărie, toți fiind prezenți la dezvelirea acestei plăci aniversare.

”Vom dezveli această placă aniversară exact pe locul pe care a trecut frontiera dintre România și Imperiul Austro-ungar”, a transmis primarul Ion Lungu, care a citit și textul inscripționat pe placa aniversară: ”Astăzi 28 noiembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Spunem generațiilor viitoare că aici a fost granița dintre Ducatul Bucovinei și Regatul României. Grănicerii și jandarmii care asigurau paza pe frontiera Bucovinei l-au întâmpinat de generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei VIII, având în subordine regimentele 16, 29 și 37 infanterie și au deschis drumul spre Congresul național al Bucovinei, din sala Sinodală a reședinței Mitropolitane, unde s-a hotărât unirea Bucovinei cu România”.

Atunci la Cernăuți era haos a arătat Ion Lungu. Ucrainenii ocupaseră Cernăuțiul și aveau intenția să vină spre Siret pentru ca anumite localități cu populație preponderent ucraineană să treacă în subordinea lor. Atunci, Iancu Flondor, care era președintele Consiliului Național al Unirii, a făcut apel la autoritățile române care au decis ca generalul Iacob Zadik să treacă în ziua de 9 noiembrie 1918 granița de la Burdujeni și a mers prin Siret până la Cernăuți unde a ajuns pe data de 11 noiembrie. Fără nici un foc de armă ucrainenii s-au retras, armata Română a refăcut ordinea în Cernăuți și în acest fel s-au creat premisele unirii Bucovinei cu România”, a transmis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
”Chiar dacă nu mai este România dodoloață, noi trebuie să ne bucurăm că avem jumătate din Bucovina iar capitala Bucovinei din România este Suceava”, a mai spus Ion Lungu.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent și el la dezvelirea plăcii aniversare, a declarat că este un moment emoționant, aducându-și aminte că acum 10 ani, când se sărbătoreau 90 de ani de la unirea Bucovinei cu țara, în clădirea care acum nu mai există (privatizată, cumpărată și demolată de o firmă de produse farmaceutice, n.r.), a fost simulat momentul intrării Armatei Române și s-a citit atunci la Palatul Administrativ moțiunea unirii.
”Mulțumesc primarului Ion Lungu pentru parteneriatul pe care îl avem în organizarea acțiunilor pentru centenar. Dacă vor dispărea aceste clădiri sper să rămână măcar o bornă pentru istorie, să știe tinerii că aici s-a scris o pagină de istorie. Cândva aici a fost o graniță. Dincolo de graniță era Ducatul Bucovinei care 143 de ani a fost sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. După 100 de ani s-au omogenizat lucrurile. Vreau să fiu foarte corect: Suceava, oraș format din vechiul oraș Suceava și din Burdujeni, în suta aceasta de ani a suportat modificări în bine. Și dacă mă uit la ultimii 25 de ani, la investițiile făcute în infrastructură, trebuie să recunoaștem și să apreciem eforturile celor care au condus municipiul Suceava și avantajele pe care le avem pentru că suntem în Uniunea Europeană. Cine uită repede, le recomand să treacă granița în nord puțin, să ne aducem aminte cum era înainte de 1989 în România. Noi suntem binecuvântați de Dumnezeu că suntem astăzi în Uniunea Europeană. Eu sper și mă rog să fie vreme bună și la Cernăuți, deși zilele acestea nu e chiar așa. Vrem să ne întâlnim cu frații noștri, cu prietenii noștri din Ucraina în Uniunea Europeană pentru că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmăm”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *