Planetariul va fi restituit Muzeului Bucovinei, la 10 ani după ce a fost predat Universității. ANAF a stabilit că transferul de acum 10 ani nu s-a făcut cu respectarea unei hotărâri de guvern anterioare
La 10 ani și jumătate de la transmiterea în administrare a clădirii de pe strada Universității nr. 3A, către USV, Planetariul Observator Astronomic din Suceava, va trebui să revină în administrarea Consiliului Județean – Muzeul Bucovinei. Decizia a fost impusă de către autoritățile fiscale, la sfârșitul toamnei acestui an iar Muzeul Bucovinei, entitate care a făcut obiectul verificării finanțiștilor, a fost somată să ducă la îndeplinire acest verdict.
Conform actului de control al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, încheiat și semnat în data de 6 noiembrie 2018, în termen de 60 de zile va trebui făcută recuperarea, reevaluarea și reînregistrarea în evidența contabilă a Muzeului Bucovinei a obiectivului Observator Astronomic- Planetariu, împreună cu terenul aferent.
Dispoziția autorității financiare are la bază articolul 4 din Hotărârea de Guvern 1445/2007, privind schimbarea regimului juridic al unor bunuri. Pentru că acum un deceniu nu s-a ținut cont de faptul că Planetariul face parte din categoria bunurilor destinate organizării și funcționării Complexului Muzeal Bucovina, acestea vor trebui să fie repreluate de actualul Muzeu al Bucovinei, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. Este în pregătire o hotărâre de Consiliu Județean, în acest sens, care va fi supusă votului deliberativului județean în ședința ordinară din această ultimă lună a anului 2018.
Readucem aminte că tot într-o ședință de Consiliu Județean, din data de 18 aprilie 2008, s-a votat hotărârea cu numărul 44, prin care Planetariul din Suceava a trecut din administrarea Consiliului Județean în administrarea Universității ”Ștefan cel Mare”. Cu acel prilej, USV a preluat și angajații de la Complexul Muzeal Bucovina, care lucrau la Planetariu.
Reprezentanți ai Consiliului Județean au transmis garanții că instituția Consiliului Județean, prin Muzeul Bucovinei, va asigura continuarea serviciilor la Planetariul – Observator Astronomic de pe strada Universității nr. 3A.
Cineva ar trebui sa se intrebe si in legatura cu ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat cu hectarele de sit arheologic de la Cetatea de Scaun.
In hot. de guv scrie clar ca planaetariul este pentru organizarea si functionarea muzeului judetean.
Trebuie vazut cine si cum l-a cedat, iar neprofesionalismul sau interesul cedarii nu are voie sa treaca nesanctionat. Tot așa și cu acel teren de la Cetate.
…Insă,cine pe cine să întrebe? Deoarece întrebătorii nu întreabă nimic de capul lor,dacă întrebarea nu este pe o listă de întrebări agreate,dacă nu se obțin efecte de catete,nu de ipotenuză…Că și acuma se observă cum au feștelit-o ei-înde-ei,CJ – aflat atunci în ograda PSD – a dat hotarârea care trebe acuma îndreptată de un CJ al PDL… Cam ca la gropile de gunoi, ctitorite îmbârligat,ca să nu le mai desfacă nici dracu’,la o adică!
Cât despre implicațiile penale,și în speța aceasta,și în cea cu situl arheologic de la cetatea de Scaun a Sucevei,să fim serioși! Poate pe la vreo 50 de ani după ce in zonă nu o sa mai pută nostalgic a urină de cal/bou dar și de protagoniști BRC,după ce și nupuitorul Dâmbu se va fi stabilizat la sol,cumva,să se întrebe vreun inspector de pe undeva,de pe la controlul cailor or al micționarilor ,că,ia te uită,bade,putoarea cea mare a trecut,dar se mai simte un ușor iz de corupție,de folos pentru sine sau pentru altul…
Dacă nu cumva,între timp,acolo se vor fi intabulat de-a binelea,spre cel necesare,actualii utilizatori și dispunători ca pe moșia lu’ tata lor,a mamii mă-sii lor,pe bază de apartenență croită la nicovală și scânteie,constatându-se intrarea în zona prescripției senzitive iar consilierii fluturelui de atunci să ne explice,doct,că de fapt acesta este sensul părții cu „…de scaun” din sintagma Cetatea de Scaun,că ăia s-au micționat legal iar interpretarea eronată a pornit de la scrierea abuzivă cu majusculă,într-un document de la Papură Vodă precum și într-un ziar din 1242,de la Săveni …