Platanul lui Iohannis

Sunt o grămadă de lucruri din trecut despre care nu se mai vorbește, fie că merită să fie uitate, fie că nu. Sunt de asemenea, o grămadă de lucruri care pot fi interpretate în diferite chei.

Iată un caz: Platanii care străjuiesc intrarea principală la Spitatul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Aceștia au fost plantați pe vremea managerului Vasile Rîmbu după ce, mai înainte, în doar câteva zile, toți, dar absolut toți arbuștii de tuia maiestuoși, sădiți în urmă cu peste 40 de ani, s-au veștejit și au murit.

A venit toamna lui 2019, când președintele României, Klaus Iohannis, a descălecat la Suceava să acorde distincții Spitalului Județean. Împreună cu președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur și cu managerul lăudat atunci Vasile Râmbu, au sădit un platan, nițel în afara căii principale. Sunt poze cu duiumul de la acel eveniment.

Câteva luni mai târziu, în primăvară, când molima Covid a lovit Spitalul, Vasile Rîmbu și toată echipa lui au fost ostracizați, demiși sau obligați să-și dea demisia, au fost dați pe mâna procurorilor.

Președintele României, Klaus Iohannis, foarte rapid, a retras Spitalului din Suceava toate distincțiile acordate cu multă generozitate, cu câteva luni înainte.

Nu mai comentăm gestul său, considerat pripit de unii, pentru că ar fi tardiv.

Interesant este ce s-a întâmplat într-un alt plan, cel al modului în care natura își revendică drepturile sau renunță la ele, în  Curtea Spitalului Județean.

Concret, toți, dar absolut toți platanii sădiți în locul vechilor tuia pe vremea lui Vasile Rîmbu nu s-au prins deloc bine în pământ, coroanele lor s-au uscat, doar parte dintre ei reușind să supraviețuiască sub forma unor mici tufe, la baza trunchiului.

În schimb, platanul lui Iohannis, la doar trei metri distanță, debordează de sănătate, fluturându-și cu mândrie frunzele grase, în bătaia brizei.

Trebuie să existe, desigur, o explicație: poate pentru că a fost plantat bine lângă un hidrant? Sau o alta? Cine știe!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.