PMP, între pregătirea alegerilor locale, proiecte politice și presiunea anticipatelor. Întâlnire la nivel înalt a liderilor PMP, sâmbătă, la Gura Humorului

Ieri, la hotelul Best Western din Gura Humorului a avut loc ședința filialelor PMP din regiunea Nord-Est (Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui), urmat de Colegiul Județean al Partidului Mișcarea Populară Suceava. Au participat personalități politice de la nivel național și regional ale PMP:  Eugen Tomac – președinte PMP, europarlamentar; Ioana Constantin – secretar general adjunct PMP, secretar de stat Ministerul Muncii și Protecției Sociale;  Romulus Iaru – secretar general adjunct PMP, secretar general adjunct al Guvernului;  Mihail Neamțu – vicepreședinte și purtător de cuvânt PMP; Petru Movilă – vicepreședinte și coordonator zonal NE PMP, deputat; Bogdan Gavrilescu – vicepreședinte PMP, viceprimarul  municipiului Piatra-Neamț. 

În conferința de presă care a fost organizată cu acest prilej, au fost prezentate de către președintele PMP europarlamentarul Eugen Tomac o serie de linii călăuzitoare în activitatea politică a Partidului Mișcarea Populară, în anul electoral 2020. Președintele PMP Suceava, Marian Andronache, în calitate de gazdă, a oferit informații despre activitatea din organizația județeană în vederea stabilirii candidaților pentru alegerile locale.

Prezentăm în continuare o suită de declarații ale președintelui PMP Eugen Tomac, privitoare la temele de interes legate atât angajamentele acestei formațiuni politice precum și privind perspectivele din anul electoral 2020.

 

Atât eu cât și președintele Traian Băsescu suntem vocea și a bucovinenilor în Parlamentul European. Chestiunea condamnării pactului Ribbentrop – Molotov

 

”Facem un tur prin țară, am fost la Reșița, am fost la Galați, am fost la Pitești, astăzi ne aflăm la Gura Humorului, pentru a pregăti partidul pentru alegerile locale. În mod sigur acestea trebuie organizate până la începutul lunii iunie. PMP a trecut prin două competiții importante, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, le mulțumesc colegilor mei, le mulțumesc bucovinenilor pentru votul pe care l-au dat anul trecut. Atât eu cât și președintele Traian Băsescu suntem vocea și a bucovinenilor în Parlamentul European iar vocea noastră este destul de des auzită acolo. președintele Traian Băsescu este cel care a propus Parlamentului European în cadrul rezoluției privind condamnarea Pactului Ribbentrop – Molotov prevederea prin care se spune clar că Uniunea Europeană prin Parlamentul European recunoaște că României în urma acestui pact, i-au fost luate teritorii care i-au fost niciodată înapoiate. Este un adevăr istoric pe care toate națiunile europene, în solidaritate cu noi, îl recunosc. Asta nu înseamnă că noi cerem să se întâmple ceva. Dar adevărul istoric trebuie cunoscut așa cum s-a întâmplat. Pentru că ne aflăm în Bucovina și parte din Bucovina nu mai este în România, trebuie să o spunem cu fermitate, cu responsabilitate, cu grijă pentru a păstra vie amintirea celor care au avut de suferit în urma acestor decizii criminale”.

 

Target 10% pentru Partidul Mișcarea Populară, care se aplică pentru toate județele din Moldova. Marian Andronache a făcut performanță, depășind 10% voturi pentru PMP în municipiul Suceava

 

”Am discutat despre un obiectiv împlinit, sperăm ca acesta să se realizeze și în Parlament, revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PMP are strânse peste un milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi. De trei ani de zile spunem în mod constant că o reformă reală a administrației publice locale înseamnă ca prim pas revenirea la alegerea primarului în două tururi. Protocolul pe care l-am semnat cu PNL pentru investirea guvernului Orban produce efecte: Guvernul și-a anunțat asumarea răspunderii pe această lege. Este un pas important pentru că România are nevoie de această resetare reală. Din punctul meu de vedere, politic este unul dintre cele mai importante evenimente din acest an, pentru că avem comunități unde primarii au fost aleși cu 7, 8, 9% din numărul total de alegători. Aceștia nu au autoritatea necesară, nu au suportul necesar din partea comunității pentru a lua măsuri, pentru a implementa reforme sau există comunități unde primarii nu au fost în stare să atragă fonduri europene, investiții, nu au fost în stare să facă nimic în afară de a cere încontinuu bani de la bugetul de stat pentru a supraviețui la salarii ori la alte cheltuieli minime necesare la primăriile pe care le conduc.

România are nevoie de acest restart, există premise reale pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiți, am intrat în linie dreaptă, am stabilit astăzi target-ul pentru   fiecare localitate. Vrem să avem primari cât mai mulți. Prin alegerea acestora în două tururi, sigur PMP va avea foarte mulți primari, oameni bine pregătiți. Într-un singur tur este mai dificil să obții un consens din partea comunității pentru a primi cele mai multe voturi. În turul doi în schimb câștigă cel mai bun.  

Un lucru foarte benefic pentru democrația românească. Ne-am stabilit drept target 10% pentru Partidul Mișcarea Populară, care se aplică pentru toate județele din Moldova. Mă bucur că există acest optimism în sânul organizațiilor noastre care vor ca acest obiectiv să devină realitate, nefiind imposibil de realizat.  Domnul președinte Marian Andronache, la Suceava, la ultimele alegeri a mobilizat toată echipa noastră, au reușit să facă performanță și au reușit chiar la municipiul Suceava, un rezultat de peste 10%. Deci se poate, la fel cum s-a reușit și la Iași și în multe alte orașe și comune  din Moldova unde PMP a obținut rezultate cu două cifre. Sunt convins că acest obiectiv va fi mult mai bine reflectat în rezultate după alegerile locale.

Suntem pregătiți, sunt convins că vom intra în toate consiliile județene din Moldova, ne face încrezători și rezultatul obținut anul trecut la ambele alegeri dar și modul cum s-au prezentat azi colegii mei și și-au prezentat strategia pentru a obține rezultate cât mai bune și pentru consiliul județean și pentru consiliile locale. Ținta este să avem candidați peste tot și vom încerca să atingem acest obiectiv fiindcă sunt foarte multe comunități unde oamenii au obosit să facă acest schimb de experiență între PNL și PSD ori cu alte partide. A sosit momentul ca PMP să vină cu oameni bine pregătiți, care să-și asume rolul de a coordona activitatea comunității din funcția de primar”.

Proiecte PMP: extinderea rețelei de gaze în gospodării și Autostradă în Moldova

”PMP a cerut în protocolul pentru susținerea actualului Guvern ca acesta să își asume extinderea rețelei de gaze naturale către gospodării, avem doar 32% din comunitățile locale care beneficiază de acces la rețeaua de gaze. La Ministerul Economiei deja există un amplu proiect privind obținerea de consens și susținerea din partea Comisiei Europene pentru ca în viitorul exercițiu bugetar România să beneficieze de finanțare pentru asemenea proiect.

Un alt proiect important pe care PMP l-a promovat, îl aveți în față pe unul dintre ”părinții” autostrăzii Iași  – Târgu Mureș, domnul deputat Petru Movilă, care împreună cu Marius Pașcan, deputat de Mureș, avem obiective pe care să le prezentăm în campania electorală pentru alegerile locale, suntem încrezători. Sunt absolut convins că marea amenințare a PSD privind sancționarea guvernului cu moțiunea de cenzură privind alegerile în două tururi va fi un eșec, noi vom vota împotriva acestei moțiuni de cenzură”.

 

Alegeri anticipate: ”Riscăm să intrăm într-un anumit haos politic de care România nu are nevoie!”

 

”Nu ne temem de anticipate, PMP are deja 2500 de candidați pregătiți pentru alegerile locale, avem un electorat pe care ne bazăm și în competițiile care urmează, nu ne temem de anticipate însă consider că sunt aproape imposibil de organizat în România. Eu sunt destul de rezervat pentru că, dincolo de voință politică, și este evident că PNL își dorește alegeri anticipate, noi suntem îndeajuns de realiști și conștienți că pentru a implementa aceste alegeri anticipate, este destul de dificil. PSD a dat semnalul că este dispus să creeze o nouă majoritate în cazul în care trece moțiunea. Riscăm să intrăm într-un anumit haos politic de care România nu are nevoie. Pe de altă parte, intrăm în logica alegerilor locale. Până la începutul lunii iunie trebuie să avem alegeri locale. Peste o lună începem să strângem semnături pentru alegerile locale.

Când se vor face alegerile anticipate? În aprilie, în mai? Din punctul nostru de vedere este un proces care implică foarte multe decizii care este greu de estimat că se vor putea implementa așa cum își dorește PNL la ora actuală. Nu am avut nici o discuție oficială cu PNL pe acest subiect. Noi am dat votul pentru un guvern care să asigure o tranziție de un an de zile, până la alegerile generale. Avem în parlament legea privind reducerea numărului de parlamentari la 300, altă condiție a noastră pentru susținerea guvernului PNL, obiectiv cerut de cetățeni în urma unui referendum desfășurat acum 10 ani. Legea a fost adoptată de Senat, mai este nevoie de un vot în Camera Deputaților. Să demonstrăm românilor că nu ignorăm acest vot pe care l-au dat, după care mergem și la anticipate și la locale cu două tururi pentru primar și alegem un parlament mult mai suplu și mai eficient”.

Marian Andronache: PMP are deja acum candidați pentru consiliile locale în 54 de localități, candidați de primari în 56

 

Marian Andronache a anunțat că ”deocamdată în județul Suceava s-au stabilit 54 de candidați ai Partidului Mișcarea Populară candidați la consiliile locale, pe data de 15 ianuarie 2020 și  în 56 localități avem candidați de primari. La consiliul județean vom vedea dacă vor fi alegeri pe listă sau candidat uninominal pentru funcția de președinte. Dacă vor fi alegeri uninominale pentru funcția de președinte al CJ, avem pregătit un candidat”, a transmis președintele organizației județene a PMP Suceava, viceprimarul municipiului reședință de județ Marian Adronache.   

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *