Podoabe şi veşminte în Moldova medievală, educaţie muzeală la Muzeul Bucovinei

Muzeul Bucovinei propune celor interesaţi o nouă temă din oferta de educaţie muzeală pentru anul 2019,  „Podoabe şi veşminte în Moldova medievală”.

Astfel, cu ajutorul prezentărilor multimedia, a materialelor de informare şi a specialiştilor muzeului, participanţii vor descoperi piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Piesele vestimentare şi podoabele prezentate au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezatorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar. Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

Participanții la proiectul de educaţie muzeală vor descoperi piesele vestimentare, care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Bucovinei, modul în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor, precum: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșata cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.

De asemenea, vor fi prezentate imagini cu podoabele medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Bucovinei, cu explicaţii despre  materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare.

Informaţii suplimentare şi programări (în grupuri) la telefon 0230/216439, interior 116, Muzeul Bucovinei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.