Mopan Suceava
ActualitateCultural

Poetul Constantin Severin, laureat al Premiului internațional pentru poezie „Aco Karamanov”, 2022

Poetul sucevean Constantin Severin a primit Premiul internațional pentru poezie „Aco Karamanov”, 2022 în Macedonia de Nord. Anunțul a fost făcut chiar de artist, pe pagina sa de Facebook:

”O veste incredibilă am primit aseară din Macedonia de Nord, țara în care poezia a devenit un fenomen de masă și în care marele poet Nichita Stănescu a câștigat în 1982 Premiul internațional pentru poezie la Struga. La cea de-a 49-a ediție a Premiului Internațional de Poezie „Aco Karamanov”, 2022, cartea mea de poeme„Viețile pictorilor” și cartea poetului portughez Jose Eduardo Degrazia „Orașele condamnate” au primit Marele Premiu ex-aequo și vor fi traduse și publicate în Macedonia de Nord.

La această prestigioasă compețiție, la care au participat 179 de poeți din întreaga lume, cei doi cunoscuți poeți macedoneni Borche Panov și prof. dr. Daniela Andonovska-Trajkovska au desfășurat o muncă enormă timp de două luni pentru a realiza o selecție în trei etape a manuscriselor primite, mai întâi au fost alese cele mai bune 43 de lucrări în vederea realizării unei antologii în ediție bilingvă, macedoneană/engleză, apoi au fost selectați pe lista scurtă 16 poeți care vor fi premiați cu diplome pentru realizările lor în lumea literaturii: Adel Khozam (Emiratele Arabe Unite), Alvaro Mata Gullie (Costa Rica), Constantin Severin (România), Elizabeta Bagli (Italia – Spania), Emilio Paz (Peru), George Wallace (SUA), Jernail Annand (India), Jose Eduardo Degrazia (Portugalia), Juri Talvet (Estonia), Mansour Norbakahsh (Canada), Mariela Cordero (Venezuela), Murat Yurdakul (Turcia), Rudra Kinshuk (India), Shota Iatashvili (Georgia), Yin Xiaoyuan (China) și Zhang Zhi (China), iar în final au fost aleși anul acesta doi câștigători ex-aequo, poetul portughez Jose Eduardo Degrazia și Constantin Severin. Cărțile noastre vor fi traduse în limba macedoneană și vor fi publicate într-o ediție bilingvă, macedoneană-engleză.

Deși a trăit doar 17 ani, fiind ucis în luptele din cel de-al doilea război mondial, talentatul poet-erou Aco Karamanov (1927 – 1944) este considerat unul dintre întemeietorii poeziei moderne macedonene. Sunt foarte onorat și bucuros că de acum înainte numele meu va fi alăturat celui al unui veșnic adolescent al poeziei macedonene și europene.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *