Poetul și publicistul Dan T. Gurtesch a murit. Calea lui spre posteritate
A plecat repede și singur dintre noi poetul și jurnalistul Dan T. Gurtesch. Cu un sfert de oră înainte de a fi bătute clopotele nopții, pe un pat al spitalului județean, inima sa a încetat să mai bată. Nu avea nici măcar o jumătate de secol de viață înscriși la evidența populației , premiu pe care îl câștigase cu mulți ani înaintea sa Nichita Stănescu, genialul poet boem căruia Dan T. Gurtesch i-a fost închinat epigon.
Dan T. Gurtesch a trăit, asemenea modelului său neascuns, o viață scurtă, într-un spațiu geografic nepotrivit pentru experimente boeme. Constantin Ștefuriuc, Mugur Geu și acum, Dan T. Gurtesch, au încheiat socotelile cu viața înaintea mediei de vârstă stabilite de Statistică, pentru decesele poeților.
Un critic literar ieșean, Alex Dobrescu, a scris acum patru decenii într-unul dintre volumele sale de ”Foiletoane”, un capitol dedicat lui Nicolae Labiș. Fac doar apel la memorie și transcriu din amintiri o provocare venită de la maestrul Alex Dobrescu: Ce ar fi devenit Nicolae Labiș dacă nu ar fi alunecat sub roțile unui tramvai? Ce ar fi scris Labiș la 50 de ani? Variabilele răspunsurilor ipotetice sunt bine descrise de criticul literar ieșean, și nu sunt deloc încurajatoare pentru destinul literar viitor al tânărului poet Nicolae Labiș. Din fericire pentru literatura română, din nefericire pentru familie, destinul pământean al său s-a frânt brusc, prilej de pornire pentru o întreagă literatură exhaustivă a cazului Labiș.
Dan T. Gurtesch a fost apropiat poetului Constantin Ștefuriuc de la Suceava. Acesta are acum, de dincolo de mormânt, satisfacția că la Udești se organizează manifestări culturale în cinstea numelui său și marjează pe promovarea ”speciilor literare”, de orice fel ar fi.
Dan T. Gurtesch a trăit alături de un poet precum Ion Cozmei, care s-a stins tot devreme, iubitor al strofei lirice valoroase, de oriunde ar fi provenit acestea.
Dan T. Gurtesch a avut vecin pe Cezar Straton, ițcănean, scriitor, publicist și valoros inginer silvic, care nu odată i-a oferit sprijinul trebuitor.
Dan T. Gurtesch a fost autorul unor nestemate lirice, găzduite într-un volum subțire, numit ”Poeme de tarabă”. Nestemate lirice pe care oricare om cu simțământ poetic le va citi și le va lipi de mintea și de sufletul propriu.
Dan T. Gurtesch a plecat aseară, înainte de miezul nopții cu doar 15 minute, acolo unde îi este locul și unde i-a regăsit deja pe adevărații lui prieteni: Mugur Geu, Ion Cozmei, Constantin Ștefuriuc, Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.
Unii spun în derâdere că ”românul s-a născut poet”, iar alții răspund verde și cu pieptul în față: ”și eu sunt român”.
Pentru cei sensibili la lirismul nițel mai sofisticat al poeților autentici, spun că Dan T. Gurtesch înseamnă o pierdere mare pentru mine, pentru toți cei care l-au avut aproape de-a lungul anilor, pentru iubitorii de poezie. Ar fi putut face mai mult dar decizia de a fi scos din scenă nu ne aparține.
Cale bună în eternitate, coane DanTe!
Foto: Orasul Suceava.ro, mulțumim!