Poetul sucevean Vasile Zetu a încetat din viață, la 72 de ani

În dimineața acestei zile de 20 iulie 2021 a încetat din viață poetul bucovinean  cu rădăcini botoșănene Vasile Zetu. Împlinise în luna ianuarie a acestui an 72 de ani. O personalitate marcantă a lumii culturale contemporane din această parte a țării, Vasile Zetu a oferit prin poeziile sale,  sensuri noi existenței umane.  

Vasile Zetu s-a născut la 17 ianuarie 1949 în Dersca, judeţul Botoşani. Din anul 1971 a venit învăţător la Crucea, judeţul Suceava. Vocaţia lui poetică certă îl impune ca pe unul dintre cei mai autentici şi mai viguroşi creatori lirici contemporani. Universul poeziei sale urzeşte esenţele trăirilor umane într-o panoramă solemnă, cu reprezentări solare, luminoase şi tonice, dând o înfăţişare modernă unei adânci viziuni clasice asupra lumii. Volumele de versuri ale lui Vasile Zetu au cucerit imediat critica literară şi i-au adus numeroase premii prestigioase.

Prezenţe publicistice:

„Cronica”, „Tribuna”, „Amfiteatru”, „Convorbiri literare”, „Bucovina literară”.

Volume publicate:

Roua lăuntrică (psalmi), ediţie bilingvă, română şi franceză, Editura „Cuvântul nostru”, Suceava, 1998 (Premiul pentru debut al Fundaţiei Culturale a Bucovinei şi premiul Gavril Rotică la Festivalul de literatură Magda Isanos – Eusebiu Camilar, Suceava, 1999);

Umbra sufletului, Editura Augusta, Timişoara, 2000 (Premiul Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Bucovina, 2001, Premiul pentru poezie al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, 2001, şi al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, 2002);

Siaj pe o lacrimă, Editura Augusta, Timişoara, 2003 (Premiul pentru poezie al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, şi al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, 2004)

Sub un maldăr de lună, Editura CONTA, Piatra Neamţ, 2007 – Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni, 2008.

– Membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, din 2001, şi al Uniunii Scriitorilor din România, din 2006. ( infomrații preluate de pe pagina Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași)

”Astăzi, primesc o nouă veste tragică, moartea lui, moartea Poetului, a lui Vasile Zetu, un alt nume de rezonanță al poeziei românești și din Bucovina. Incontestabil a avut o sensibilitate poetică ieșită din comun. Cărturarul din munți a plecat în eternitate și merită mai mult decât un pios omagiu. Prin plecarea dintre noi a acestui magician al versului se face frig. În urma acestei personalități, de o monumentală discreție și modestie, rămâne un vid. A plecat dintre noi încă un reper al literaturii de mare calitate, un prieten devotat și indiferent de amprenta pe care a lăsat-o în urma sa. Vasile Zetu, cu certitudine, face parte din linia de forță a literaturii noastre contemporane. Să fie mereu în lumină! Să fie mereu în memoria celor care l-au iubit și care și-au înfrumusețat sufletele cu Poezia sa mântuitoare. Un Poet de o forță copleșitoare. Un poet al marilor tăceri. Acolo, oriunde în cerurile prea înalte, harul său va convinge și necruțătorul timp.” A scris pe pagina sa de facebook  poetul Ioan Manole, unul dintre marii prieteni ai celui care a fost Vasile Zetu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *