Polițiștii puși iar pe drumuri degeaba de activistul de mediu rădăuțean Daniel Bodnar care a reclamat un transport de lemn cu acte neconforme, care de fapt era perfect legal

IPJ Suceava a anunțat că în ziua de 16.10.2020, ora 12.56, lucrătorii de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală  Marginea au fost sesizați prin 112 de către activistul de mediu rădăuțean Daniel Bodnar, cu privire la faptul că un autocamion se deplasează pe DN2E din comuna Horodnic de Sus şi transportă material lemnos iar avizul nu corespunde.

În baza sesizării, echipajul de poliție s-a deplasat în comuna Horodnic de Sus, pe DN2E unde a oprit autocamionul în cauză, rezultând următoarele:

Autocamionul în cauză, marca Volvo care tracta remorca acest ansamblu era condus de către un bărbat de 40 ani, administratorul societăţii S.C. Voievod S.R.L. din satul Voievodeasa, com. Suceviţa, care a prezentat pentru control documentele aferente cât și avizele de însoțire primare, ambele emise la data de 16.10.2020, emitent fiind S.C. MAN SILVA FOREST S.R.L. Putna.

Pentru stabilirea cu exactitate a cantității de material lemnos transportat, s-a solicitat conducătorului auto să însoțească echipajul de poliție la Atelierul de Împletituri Marginea, pentru efectuarea cubajului, fiind solicitat la fața locului a unui lucrător silvic din cadrul O.S. Marginea.

S-a procedat la inventarierea ansamblului auto, constatându-se că în autocamion se afla cantitatea de 13,76 mc lemn rotund rășinoase brad, iar în avizul de însoțire primar, era înscrisă cantitatea de 13,83 mc lemn rotund rășinoase brad, constatându-se un minus de 0,07 mc lemn rotund rășinoase brad.

În remorca se afla cantitatea de 25,36 mc lemn rotund rășinoase brad și molid iar în avizul de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 25,15 mc lemn rotund rășinoase brad și molid, constatându-se un minus de 0,21 mc lemn rotund rășinoase brad și molid.

În total, s-a constatat că ansamblul auto avea în minus față de avizele de însoțire primare, cantitatea de 0,28 mc lemn rotund rășinoase brad și molid.

Daniel Bodnar a  precizat faptul că punctul de încărcare a materialului lemnos este din satul Gura Putnei, iar din verificările efectuate de către el în aplicația Inspectorul Pădurii, coordonatele geografice generate de către aplicație figurează ca punct de încărcare în comuna Bilca și că are suspiciuni cu privire la legalitatea materialului lemnos.

În vederea stabilirii provenienței legale, s-a procedat la efectuarea de verificări pe traseul în care s-a deplasat autocamionul în cauză iar, pe camerele de supraveghere, montate la sediul Primăriei comunei Putna, se observă că la 16.10.2020, ora 12.39 ansamblul de vehicule este încărcat cu material lemnos și se deplasează din direcția comuna Putna către satul Bivolărie, orașul Vicovu de Sus.

Astfel s-a constatat faptul că materialul lemnos are proveniență legală.

Cu privire la lemnul inventariat, s-a constatat  faptul că cantitatea de 0,28 mc ce a fost  găsit lipsă, se încadrează în marja de eroare la inventariere.

De precizat că nu este prima dată când activistul de mediu din Rădăuți, Daniel Bodnar, a detrerminat oprirea în trafic a unor transporturi de material lemnos iar în unele cazuri, acțiunile sale s-au dovedit a fi nejustificate, existând și plângeri în instanță împotriva sa, pentru că a produs pierderi unor transportatori prin acțiunile sale bine intenționate, de altfel, de stopare a tăierilor ilegale de arbori.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *