Polonezii sărbătoresc Joia Grasă, zi în care mănâncă gogoși. Tradiția spune că, dacă nu mănânci o gogoașă în această zi, nu poți conta pe noroc
Astăzi, 20 februarie a.c., toţi polonezii sărbătoresc Joia Grasă, o zi în care mănâncă gogoși sau minciunele.
Această zi este ultima zi de „libertate”, ultima joi înainte de intrarea în Postul Mare, săptămână care se încheie marți, înainte de Miercurea Cenușii care mai este sărbătorită, cu unele diferenţe, şi în Germania, Italia sau Spania.
Perioada dintre joia grasă și Miercurea Cenușii a fost în vechea Polonie o oportunitate ca oamenii să mănânce pe săturate și să se distreze înainte de a începe postul și abstinența.
Până în prezent s-a păstrat acest obicei de a mânca gogoși. În această zi, în Polonia se înregistrează vânzări record în materie de gogoși. Cine se pricepe, le coace acasă, iar alții trebuie să stea la cozi interminabile pentru a le cumpăra.
Obiceiul spune că, dacă nu mănânci o gogoașă în joia grasă, nu poți conta pe noroc.
Autorul rețetei gogoșilor este necunoscut, însă, se știe că originea lor provine din Austria și Germania. În trecut, gogoșile nu erau așa rotunde și pufoase ca în prezent.
De asemenea, nu se știe cum au ajuns în Polonia. Cert este că în secolul al XVII-lea erau coapte din aluat nedospit și mâncate, de exemplu, cu slănină și jumări.
Jędrzej Kitowicz, în sec. al XVIII-lea în „Descrierea obiceiurilor în timpul domniei lui August al III-lea” scria: „Dacă nimereai pe cineva în ochi cu o gogoașă din acele vremuri puteai să-l învinețești, astăzi gogoașa este atât de pufoasă și ușoară încât dacă o strângi în mână și o eliberezi ea revine la forma sa inițială, iar vântul o poate lua de pe platou”. În sec. al XVIII-lea gogoșile erau făcute deja din aluat cu drojdie.
Gogoșile poloneze de astăzi sunt rotunde, ușoare și pufoase, de culoare aurie cu o margine deschisă în jurul lor. În mod tradițional, acestea ar trebui să fie prăjite în multă grăsime, preferabil în untură, umplute cu dulceață de casă, spre exemplu de măceșe, și presărate cu zahăr pudră sau acoperite cu glazură, adeseori chiar și cu o coajă confiată de portocală. Cu toate acestea, câte gospodine, atâtea rețete, de multe ori acestea fiind transmise din generație în generație. În afară de popularele gogoși din acea zi, sunt mâncate, de asemenea, minciunelele crocante.
La Dom Polski, la Suceava, astăzi se degustă gogoși pentru a avea noroc tot anul.