PORCII MISTREȚI, CEL MAI PERICULOS VECTOR DE TRANSMITERE A PESTEI PORCINE. RECOMANDĂRILE DIRECTORULUI DIRECȚIEI AGRICOLE SUCEAVA, HARALAMPIE DUȚU
Directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu a apreciat că un necaz nu vine niciodată singur vorbind despre răspândirea în fermele de suine a pestei porcine africane. „La necazurile pe care le-am avut ca urmare a precipitațiilor abundente, avem și focare de pestă porcină, cu localizare în partea de sud-est a țării iar mai nou și în județe din nord-vest. Situația este gravă atât pentru crescătorii de porci cu efective mai reduse dar și la complexe mari de creștere a porcinelor unde s-a ajuns practic la decimarea efectivelor”, a spus director Direcției Agricole. El a arătat că la nivelul județului Suceava nu se poate vorbi la această dată de focare de pestă și își dorește nici să nu se ajungă în această postură. S-au luat toate măsurile de prevenție necesare pentru a evita acest fenomen.
”Este greu pentru că vectorul cel mai periculos și cel mai important în transmiterea bolii îl reprezintă porcii mistreți. Ori focare de pestă porcină africană au fost semnalate de anul trecut la vecinii noștri din Ucraina. Oricând pot intra porci mistreți dincoace de graniță. Măsurile care s-au luat au fost și în direcția evitării introducerii prin vamă a produselor alimentare care pot fi purtătoare a virusului care produce boala pestă porcină africană. Măsuri s-au luat, este o atenționare pentru toată lumea și mulțumesc că îmi oferiți această ocazie de a face cunoscut publicului că a fost luată măsura ca mișcarea animalelor să fie interzisă, în târguri nu se mai permite vinderea porcilor. S-au luat măsuri stricte în ceea ce privește circulația produselor alimentare prin vămile pe care le avem” a declarat Haralampie Duțu. El a transmis producătorilor agricoli care cresc porci și constată anumite situații în care un animal se comportă ca fiind bolnav, să se adreseze imediat medicului veterinar pentru a se evita răspândirea bolii, în condițiile în care ar ajunge virusul și în județul Suceava. ”S-au luat măsurile necesare pentru a preîntâmpina acest lucru dar trebuie ca fiecare crescător de animale să fie atent la tot ceea ce se petrece în ferma lui, cel mai mic semnal de acest gen să fie anunțat pentru a se interveni ăi a se localiza cât mai repede focarul și a se evita răspândirea bolii, a transmis directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.