Porți deschise spre comunitate”, ediția a V-a 2019, campanie a DGASPC Suceava

Cea de-a V-a ediție a Campaniei ”Porți deschise-spre comunitate” s-a finalizat azi prin vizite în centrele de adulți astăzi 7 iunie  2019 după ce cu o zi înainte au fost vizitate centrele de copii din structura DGASPC Suceava a anunțat Georgeta Nadia Crețuleac, directorul executiv al instituției.

Ea a arătat că în ediția din acest an, Campania ”Porți deschise-spre comunitate”, a primit notă mai amplă și anume aceea de colaborare comunitară, interinstituțională și chiar internațională. ”Scopul campaniei a fost, ca pe lângă prezentarea serviciilor noastre, să promovăm inițiativele publice sau private din comunitățile care acordă o atenție sporită domeniului  de asistență socială, comunități  care și-au dezvoltat  servicii de prevenire la nivel local dar și să facilităm dezvoltarea relațiilor de colaborare între autorități publice locale și ONG-uri”, a arătat Georgeta Nadia Crețuleac.

 

Ediția din acest an a Campaniei ”Porți deschise spre comunitate” a debutat printr-o întâlnire în data de 4 aprilie 2019,  la care a participat o delegație din Raionul Soroca,  Republica Moldova (vicepreședintele raionului și specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei din  Raionul Soroca). La întâlnire a participat și Marin Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, conducerea și specialiști din cadrul Direcției.

Întâlnirea care a avut un caracter informal și informativ, a creat o punte de legătură între specialiștii DGASPC și specialiștii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca.

A urmat a doua întâlnire, în data de  11 aprilie 2019, la care au participat reprezentanții primăriilor din orașe și municipii (viceprimari, secretari, șefi DAS/SPAS/Birouri de asistență socială), Fundația FARA prin Carmen Netedu, director programe, o delegație din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei Ocnița Republica Moldova,  conducerea și specialiștii   din cadrul serviciilor DGASPC Suceava.

Fiecare reprezentant și-a prezentat serviciile dezvoltate, proiectele sociale, precum și nevoile identificate la nivel de comunitate.

Campania a continuat cu o întâlnire în  data de 26 Aprilie, cu ONG-urile partenere, care au fost alături de-a lungul timpului dar și cu organizațiile care au raspuns apelului DGASPC anul trecut și au desfășurat acțiuni de voluntariat cu copiii din centrele noastre de plasament (ajutor la teme, excursii, ieșiri la teatru, la cinema sau pur și simplu, în oraș.

S-au discutat despre noi proiecte, despre nevoile identificate în comunitățile sucevene și despre modul în care organizațiile se pot implica la nivel local pentru prevenirea abandonului și separării copiilor de familie, a abandonului școlar, pentru sprijinirea persoanelor vârstnice și dezvoltarea de servicii sociale în comunitățile sucevene.

Au participat președinți, directori sau reprezentanți de la Fundația FARA, HHC România, Fundația Te Aud România, Asociația Salvați Copiii, Filiala Suceava, Asociația ”Ajungem Mari”, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Tineri de Succes, Asociația Casa Betel, Asociația PACT dar și de Consiliul Județean al Elevilor Suceava.

Pe parcusul lunilor aprilie și mai, a fost continuată campania prin  întâlniri cu reprezentanții din  94 de autorități publice locale din județul Suceava (primari, viceprimari, secretari și asistenți sociali) precum și cu reprezentanți ai ONG-urilor partenere, în zilele de  9 mai, 15 mai, 22 mai, 29 și 30 mai 2019.

Toate întâlnirile au avut un caracter informal și informativ și au fost benefice pentru toate părțile implicate deoarece autoritățile locale au prezentat  structura socială înființată la nivel de primărie (SPAS, Birou sau Compartiment de Asistență Socială), serviciile sociale existente sau nevoile identificate precum și eventualele colaborări un ONG-uri partenere.

De asemenea, ONG-urile și-au prezentat proiectele în desfășurare dar și oferta de a dezvolta noi servicii la inițiativa primăriilor doritoare precum și  modul în care pot interveni în cazuri concrete, pentru prevenirea și rezolvarea situațiilor de risc.

În același timp, au fost prezentate serviciile Direcției precum și proiectele care sunt în curs de desfășurare:

-TEAM-UP- angajarea în decursul a 5 ani, începând din acest an, a unui număr total de încă 150 de asistenți maternali profesioniști, având în vedere faptul că orice copil care are până în 7 ani, aflat în stuație de risc, va putea fi plasat doar în asistență maternală,

– PIN ”Pași spre Viitor”- în cadrul căruia vor fi construite trei locuințe protejate cu o capacitate de 8 persoane fiecare și un centru de zi pentru adulți cu handicap,la Cacica,  prin restructurarea CRRN Costâna,

– un proiect în desfășurare cu HHC România, în vederea închiderii Centrului de Plasament ”Mihai și Gavril” de la Solca și construirea a două case de tip familial în aceeași localitate, cu finalizare în decembrie 2019.

”Faptul că am adus la aceeași masă reprezentanți ai autorităților locale și ai organizațiilor neguvernamentale, a avut rezultate peste așteptări, deoarece primarii au fost încântați de faptul că pot colabora cu ONG-urile pentru a implementa și susține dezvoltarea de servicii sociale la nivel local dar și pentru faptul că, în cazurile de risc, pot apela la reprezentanții ONG-urilor prezente.

De asemenea, faptul că am avut la întâlniri mulți primari care au dat curs invitației noastre, ne-a arătat faptul că sunt preocupați și de partea socială a comunității, au constatat că există primării care au înființat servicii sociale prin atragerea de fonduri europene sau în colaborare cu ONG-uri cu care au inițiat parteneriate, au constatat faptul că pot apela la omologii domniilor lor pentru rezolvarea unor cazuri sociale din comunitate, în special atunci când e vorba de persoane vârsnice rămase fără niciun sprijin.

 

Putem concluziona că fiecare autoritate publică  locală se confruntă cu cel puțin una sau mai multe probleme identificate de specialiștii noștri din practica celor 22 de ani de asistență socială în România și în Suceava dar și din discuțiile avute în cadrul acestor întâlniri: abandon școlar, copii rămași singuri acasă, fără reprezentant legal, abuzați prin cerșetorie, exploatare prin muncă,  violență școlară/domestică,  bătrâni singuri acasă, lipsa locurilor de muncă, părinți dependenți de ajutorul social, lipsa posibilităților de reintegrare în familie a copiilor din sistemul de protecție etc

Tot împreună am identificat și soluțiile care se pot concretiza prin parteneriate publice-private, prin scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, prin parteneriate zonale între autorități publice locale.

Am avut și un concurs de afișe între centre, care au fost votate de către participanții de la ultimele două întâlniri cu primăriile și cu ONG-urile. Deși fiecare afiș este lucrat împreună cu beneficiarii și transmite un mesaj de întâmpinare a vizitatorilor cu brațele deschise, doar două afișe, din cele  care au întrunit cele mai multe voturi (unul de la  copii și unul de la adulți) au devenit parte din afișul campaniei la nivel județean. Cele două afișe câștigătoare din acest an sunt efectuate de echipele de la CRRN Mitocu Dragomirnei și de la Servicii Multifuncționale pentru Copilul în Dificultate din Gura Humorului”, a arătat directorul DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *