Mopan Suceava
ActualitateCultural

Portul popular din Maramureș, Oltenia și Bucovina, prezentat publicului în expoziție la Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean a găzduit vineri după amiază, pe 18 iunie, un eveniment cultural deosebit. Este vorba despre vernisajul expoziției  ”Identitate românească. Portul popular din Maramureș, Oltenia și Bucovina”.  Casa Ostra este incinta în care s-a amenajat această expoziție care va rămâne deschisă pentru vizitare până în luna septembrie a acestui an.

Este prima acțiune culturală  de anvergură desfășurată la Muzeul Satului de la debutul pandemiei covid și de aceea, cu atât mai mult valoroasă și demnă de vizitat de cei care în această vară vor păși în spațiul etnografic fără egal  în partea aceasta a țării, de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei.

La deschiderea oficială a expoziției au fost prezenți Monica Mare –  directorul Muzeului Județean de Etnografie și  Artă Populară Maramureș – Baia Mare,   Florin Ridiche – directorul Muzeului Olteniei – Craiova și, desigur, Constantin Emil Ursu – directorul Muzeului Național al Bucovinei – Suceava.

Violeta Enea, șefa Secției de Etnografie a Muzeului Național al Bucovinei – Muzeul Satului Bucovinean, împreună cu echipa sa de specialiști în etnografie au fost cei care au conceput valoroasa expoziție la vernisajul căreia au participat de asemenea oficialități ale județului și municipiului Suceava.

Este vorba despre vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, subprefecții Alexandru Salup și Daniel Prorociuc, viceprimarul municipiului Suceava Teodora Muntean dar și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Constantin Oprea, care au rostit scurte alocuțiuni înainte de vernisaj.

O surpriză aparte a constituit-o spectacolul oferit de un grup folcloric din Maramureș, artiști tineri care au încântat pe cei prezenți. Aceștia au venit la Muzeul Satului din Suceava pentru a participa la o altă acțiune importantă, ”Școala de Folclor”, ediția a II-a, alături de grupuri folclorice din Basarabia, Moldova, Oltenia și Bucovina.

De menționat că prin expoziția ”Identitate românească. Portul popular din Maramureș, Oltenia și Bucovina” se marchează și ”Ziua Internațională a Iei” – 24 iunie, iubitorii portului popular putând admira la Muzeul Satului Bucovinean straie populare din trei zone ale României: Oltenia, Maramureș și Bucovina.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other