Publicitate

Poți divorța fără acordul soțului? Iată care sunt pașii de urmat și costurile

Acolo unde nu mai există înțelegere, iubire și respect, divorțul apare ca o mână salvatoare. Este un impas la care ajung foarte multe familii din România în ultimul timp, cu sau fără acordul ambelor părți. Începerea procedurii de divorț poate părea extrem de dificilă, mai ales atunci când nu ai siguranța că și partenerul tău este total de acord.

Poți divorța fără acordul soțului sau soției? Da, se poate, însă divorțul poate deveni extrem de anevoios, spre deosebire de cazurile în care ambii soți sunt de acord. Totuși, dacă vei colabora cu un avocat cu experiență, așa cum este avocat Denisa Nimigean din Suceava, îți vor fi prezentate toate aspectele pe care le presupune desfacerea căsătoriei fără acordul unuia dintre soți. De asemenea, vei afla și cum stau lucrurile în ceea ce privește pensia alimentară, partajul bunurilor, actele necesare de divorț și așa mai departe. Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla detalii esențiale despre procedura de divorț și costurile divorțului fără acordul unuia dintre soți.

Care sunt situațiile în care poate avea loc un divorț?

Conform art. 373 din Noul Cod Civil, divorțul poate avea loc:

  1. Prin acordul soților: la cererea ambilor soți sau a unuia dintre ei, însă cu acordul celuilalt;
  2. Din culpă: există motive temeinice la mijloc ce fac ca raporturile dintre soți să fie grav vătămate, ceea ce înseamnă că nu mai este posibilă continuarea căsătoriei;
  3. Din motive de separație în fapt: după o separare care durează cel puțin 2 ani, divorțul poate fi pronunțat la cererea unuia dintre soți;
  4. Din motive de sănătate: soțul care dovedește imposibilitatea continuării căsătoriei pe motive de sănătate poate cere pronunțarea divorțului.

Revenind la ce ne interesează pe noi și anume divorțul fără acordul unuia dintre soți, acesta este cel mai des caz întâlnit de către avocații din România. În această situație, din cauza unui cumul de motive întemeiate, raporturile dintre soți sunt grav vătămate, ceea ce face continuarea căsătoriei imposibilă.

Instanța de judecată va stabili culpa unuia dintre soți în destrămarea căsătoriei sau culpa comună a soților, cu toate că doar unul dintre ei a inițiat cererea de divorț. Rolul unui avocat într-un divorț fără acordul unuia dintre soți este crucial. Cu ajutorul său trebuie să dovedești culpa soțului prin administrarea unui probatoriu concludent. Ești din Suceava și ai nevoie de ajutor? Apelează la avocat Denisa Nimigean.

De ce acte ai nevoie pentru a divorța fără acordul soțului sau soției?

Vei avea nevoie de copii xerox pentru următoarele documente:

  • certificatele de naștere ale copiilor minori, doar în cazul în care aveți copii minori împreună;
  • certificatul de căsătorie;
  • copie după buletin;
  • o dovadă a reședinței tale din străinătate, acolo unde este cazul: carte de reședință, contract de muncă sau contract de închiriere.

Care sunt costurile unui divorț fără acordul unuia dintre soți?

Din cadrul acestui articol nu vei obține sume exacte deoarece costul divorțului la tribunal se stabilește în funcție de taxa de timbru. De asemenea, prețul variază în funcție de motivul desfacerii căsătoriei. Pentru motivul ce ne interesează pe noi și anume divorțul fără acordul unuia dintre soți, prețul este de aproximativ 100 de lei.

Taxa de timbru trebuie plătită anticipat, iar dovada plății acesteia va fi atașată la cererea de divorț, împreună cu restul actelor necesare pe care le pregătești împreună cu avocatul tău. Unde plătești taxa pentru divorț? Taxa de divorț se poate plăti la primăria de care aparții, la direcția de taxe și impozite locale sau prin ordin de plată.

Pe lângă taxa de divorț și cea de timbru, nu uita de onorariul avocatului care te va reprezenta în procedura de divorț. Nu ai neapărată nevoie de un avocat pentru a divorța fără acordul unuia dintre soți, însă prezența sa te va scuti de mult stres și timp, iar interesele tale vei ști că sunt apărate de un profesionist. Vrei să știi care sunt costurile în acest sens? O discuție cu un avocat specializat în Drept Civil este necesară pentru a le afla. Accesează avocatdenisanimigean.ro și stabilește o primă întâlnire.

Dacă vor fi întrunite toate condițiile necesare pentru desfacerea căsătoriei, se va elibera certificatul de divorț. Apelează la ajutor specializat pentru a obține acest certificat într-un timp cât mai scurt!

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *