Mopan Suceava
Cultural

Poveștile copiilor aflați în zone de conflict, surprinse în colecția de picturi a artistei sucevene Iolanda Bădăluță, la Galeria Zamca

Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, sărbătorită anual la data de 20 noiembrie, a fost marcată în acest an de către Galeria Zamca și Asociația Institutul Bucovina, inițiatorul acestui proiect artistic, prin vernisajul expoziției de pictură “Și povestea lor cine o spune?”, colecție semnată Iolanda Bădăluță.

Evenimentul organizat marți, 22 noiembrie, la sediul galeriei, a reunit o comunitate a pasionaților de artă, întâmpinați cu multă bucurie de reprezentanți ai organizatorilor: președintele și membrii Asociației Institutul Bucovina, curatorul galeriei – maestrul caricaturist Mihai Pânzaru-Pim și criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc (consilier al Direcției Județene pentru Cultură Suceava), alături de specialiști ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, și eleva Adela Șulea, care a susținut un recital de poezie.

În lumina activităților care s-au desfășurat la nivel mondial cu prilejul acestei zile internaționale, drd. Delia-Ioana Leizeriuc explică faptul că “tema expoziției are ca obiect portretistica, investigând în detaliu expresiile de copii prinși în conflictele armate apropiate, cât și amprenta pe care acestea le lasă pe fizionomia lor, ca evidente iscălituri ale trăirilor lor interioare. Sursele de inspirație au fost cele din media și mediul online, de altfel vectori de influență omniprezenți în contextul actual”. Expoziția cuprinde 20 de lucrări în ulei, care ilustrează cronologic războaiele din Siria și cele din Ucraina.

Ioana Bădăluță este originară din Suceava, oraș unde își desfășoară și în prezent activitatea. Orientarea acesteia înclină către arta vitralistică, în paralel cu pasiunea pentru arta plastică. Potrivit criticului de artă prezent la vernisaj, însuși titlul expoziției rostește un adevăr al realității în care trăim, artista percepând traumele și experiențele pline de răni fizice, cât și sufletești ale acestor copii, ca fiind efectele unei lumi în care individualismul, indiferența și cruzimea au ajuns deja virtuți și repere morale. Tușele puternice, vibrante, surprind intensitatea emoțiilor trăite de copii, impregnate în detaliu pe pânzele de dimensiuni medii și mari, încât acestea ajung să spună de la sine povestea fiecărui copil în parte.

Reprezentanții ANITP – Centrul Regional Suceava, au apreciat, de asemenea, măsura în care evenimentul i-a adus mai aproape de lumea copiilor, simțind “emoțiile transmise prin artă, în toate formele ei de exprimare: de tristețe, speranță și bucurie”.

Expoziția din incinta Galeriei Zamca poate fi vizitată până la data de 5 decembrie 2022, de luni până vineri în intervalul orar 09:00 – 17:00, la sediul Asociației Institutul Bucovina, din strada Zamca, numărul 17 (lângă LIDL Mărășești). Intrarea este liberă.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: Organizatia Institutul Bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente noutăți.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other