Warning: getimagesize(/home/suceavps/public_html/wp-content/uploads/2019/02/evrei1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/suceavps/public_html/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1142

Prejudiciu grav adus patrimoniului iudaic și Sinagogii din Siret. Chivotul sfânt scos la licitație în Israel. Aron Kodeș-ul original pare să fi fost înlcuit în timpul restaurării Sinagogii

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM), președintele Aurel Vainer arată că  a aflat cu stupoare și revoltă că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

”După cum sublinia președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost recent restaurat (vara anului 2016).

După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că „se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală”.

În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel.”, a declarat președintele Aurel Vainer, care a precizat că FCER-CM va reveni cu detalii, în funcție de evoluția anchetei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.