Preluarea pădurilor din Bucovina de către FBORB, un nou eșec la Judecătoria Timișoara

Judecătoria Timișoara s-a pronunțat pe data de 7 februarie a.c., data ultimei modificări fiind 14 februarie 2020, în dosarul privind restituirea pădurilor care au fost administrate până în 1948 de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) , ulterior fiind preluate  în administrarea structurilor silvice de stat configurate, reprezentate acum prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Suceava, instanța  respingând încă odată plângerea formulată de Fondul Bisericesc Ortodox Român  al Bucovinei în contradictoriu cu Prefectura Suceava și alți intervenienți.

Concret, prin soluția dată de Judecătoria Timișoara, a fost respinsă plângerea formulată de reclamantul Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei în contradictoriu cu pârâții Prefectul Județului Suceava și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Suceava și intervenientele accesorii în interesul pârâților  RNP ROMSILVA , prin Direcția Silvică Suceava și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Se admit cererile de intervenție accesorie formulate de intervenientele accesorii  în interesul pârâților RNP ROMSILVA prin Direcția Silvică Suceava și Statul Român  prin Ministerul Finanțelor Publice. Nu vor trebui plătite cheltuieli de judecată iar sentința are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.  

Privind retrospectiv, dosarul unde s-a reluat judecata datează din anul 2006. Există și alte dosare, mai vechi.  Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, asimilat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților,  a dorit să primească peste 180.000 de hectare de pădure. Ulterior, s-a mulțumit și cu ceva peste 160.000 de hectare. Un fost prim ministru, Adrian Năstase a oferit printr-o hotărâre de guvern, 90.000 de hectare de pădure Arhiepiscopiei. Atunci s-a constituit o instituție care să gestioneze pădurile predate  clerului ortodox. După puțină vreme, actul normativ al lui Adrian Năstase a fost respins. Direcția fondului forestier bisericesc a rămas doar cu suprafețe puține, care s-au constituit în două sau trei ocoale silvice bisericești, cu același statut pe care îl au și alte ocoale silvice private, majoritare și ca suprafață gestionată și ca eficiență a unui sistem de administrare rămânând pădurile administrate de ocoalele silvice ale Direcției Silvice Suceava, fiind, totodată, cele mai expuse.

Bătălia pentru pădurile din Bucovina este atât de veche încât chiar și luptele cele noi în instanță, pornite acum 20 de ani, ne par că sunt vechi.

Opinia personală a autorului nu contează, dar acesta știe că lumea s-a săturat de conflictul dintre ”popi și pădurarii de la stat” și crede că cel mai ușor ar fi să se găsească o cale de mijloc, prin care o bună administrare a pădurilor din Bucovina să fie de bun folos și pentru silvicultorii pregătiți să aibă grijă de pădurile Bucovinei, și pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care are nevoie de o sursă constantă de venit pentru a promova felurite proiecte umanitare.

Desigur, toate acestea în condițiile legii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *