CulturalEvenimente

Premieră la Muzeul Bucovinei. Lumea fascinantă a vânătorilor regale povestită de 100 de piese de patrimoniu de la Muzeul Național Peleș, pentru prima dată prezentate în cadrul unei expoziții din România

Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Peleș aduc în faţa publicului o nouă expoziţie temporară de excepţie care prezintă lumea fascinantă a vânătorilor regale de altă dată.

Astfel, în perioada 5 iulie – 6 octombrie 2019,  la sediul Muzeului de Istorie din Suceava, publicul poate viziona expoziţia temporară Vânători regale.

Reprezentanții muzeului au anunţat că expoziția este o premieră națională, piesele de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național Peleș fiind pentru prima dată prezentate în cadrul unei expoziții din România.

Cele aproape o sută de exponate ne dezvăluie lumea fascinantă a vânătorii și a pasionaților de vânătoare de altădată, din spațiul european, dar și românesc, începând cu secolul al XVI-lea și  până în pragul secolului al XX-lea.

Şefa Serviciului Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, Benonia Jităreanu , fin cunoscător al perioadei regale a României şi cea care s-a ocupat până la cel mai mic amănunt de organizare expozţiei, de altfel ea fiind cea care a coordonat toate expoziţiile venite de la Muzeul Naţional Peleş, în ultima perioadă, redă expoziţia într-o prezentare care cu siguranţă are darul de a atrage vizitatorii în lumea fascinantă a vânătorii: “vânătorile regale erau evenimente așteptate cu mare interes, pregătite cu mare minuțiozitate, urmând de fiecare dată un ritual special, cu ceremonii pline de fast. Timpul vânătorii era precum o trecere în altă lume: de la arme și numeroase obiecte cu specific vânătoresc, câini de vânătoare, cai și provizii, slujitori, țărani chemați să gonească vânatul la locuri prielnice, până la amenajarea în păduri a locurilor de popas, sau a unor castele de vânătoare unde se serba, de multe ori și în prezența doamnelor,  încheierea unei vânători, cu trofee și povești în care întâmplările reale se împleteau deja cu rodul închipuirii fiecăruia”.

O atmosferă de legendă, strălucitoare și surprinzătoare pentru lumea de astăzi, se dezvăluie treptat vizitatorilor, cu vechi puști și carabine, săbii și spade de vânătoare, arbalete, tolbe și cornuri de vânătoare splendid decorate. Un popas regal de vânătoare, cu mobilier din vremea Regelui Carol I, are menirea de a aduce aminte că spațiul românesc era renumit odinioară pentru natura sa sălbatică dar și pentru vânătoare.

„Ținutul Bucovinei, atât de bogat și special ca zonă de vânătoare, era renumit în întreaga Europă, marea aristocrație venind adeseori aici pentru vânătoare dar mai ales pentru tihna de neprețuit a acestor locurilor. La expoziția internațională de vânătoare de la Viena, din anul 1910, Pavilonul de vânătoare al Bucovinei, cu trofee cinegetice absolut impresionante, a fost unul din cele mai apreciate de către pasionații de vânătoare din întreaga lume”, a transmis istoricul Benonia Jităreanu.

Se cade cu acest prilej să spunem că expoziţia „Vânători regale” este manifestarea cu care istoricul Benonia Jităreanu îşi încheie o carieră de excepţie la Muzeul Bucovinei. După ani mulţi cu multe manifestări, festivaluri şi expoziţii organizate, studii şi cărţi scrise, imediat după vernisajul acestei expoziţii „doamna Benonia”, aşa cum îi spun colegii din muzeu, se retrage din activitate pentru a-şi începe viaţa de tihnită de om care şi-a îndeplinit misiunea de angajat „cum laude”. Ne alăturăm celor care au apreciat specialistul, dar mai ales omul şi îi urăm pensie lungă şi tihnită.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 iulie 2019, ora 12, la Muzeul de Istorie din Suceava, programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 10-18, preţul biletelor de vizitare fiind de 1 leu pentru elevi şi studenţi, 2 lei pentru pensionari şi 4 lei pentru adulţi.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *