Premieră medicală în regiunea Moldovei, la Spitalul Județean Suceava: Ablație cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni, printr-un orificiu de 4 milimetri

În ziua  11 noiembrie la Spitalul Județean ” Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-a practicat o procedură de ablație (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce masura aproximativ 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic(CT) și ultrasonografic cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde, la un pacient in vârstă de 82 de ani.

Interventia a fost realizată de medicii radiologi dr.  Cătălin Lulciuc (Spitalul Județean Suceava) și  dr. Mugur Grasu  (Spitalul Clinic Fundeni),  în echipă cu dr Mihai Creteanu JR. și  dr E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean Suceava.

Dr. Cătălin Lulciuc (Medic Radiolog) a explicat că „Ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor.  Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct îin mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aproximativ  4-5mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luată de către o echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare cât și pe metastaze. Aceaste proceduri se vor face ca practică uzuală la Spitalul Județean Suceava  în cel mai scurt timp.

Multumesc mult echipei, fara de care aceasta prima interventie la SPJSV, nu ar fi fost posibila”

Managerul  Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea a declarant că „Un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de Spitalul Județean prin ordonatorul principal de credite Consiliul Județean, alături de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșitul anului”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.