Premieră pentru sistemul medical de stat românesc la Spitalul Județean Suceava: proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase

Vineri, 25 noiembrie, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava, au fost efectuate patru proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase.

Procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui. Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului, a fost dr. Georgios Angelopoulos, radiolog intervenționist la Spitalul „ Saint Joseph ” Paris, cu experiență de peste 10 ani în tratamentul de mentenanță endovasculară a fistulelor arterio-venoase.

„Compartimentul de Radiologie Intervențională este într-o continuă căutare și dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsă în echipa multidisciplinară nefrolog – chirurg vascular – radiolog intervenționist, va asigura, prin rutina procedurilor endovasculare de mentenanță a accesului vascular, o calitate crescută a vieții pacienților dializați.” A declarat dr. Mihai Creteanu Jr.,  medic primar radiologie intervențională.

„După cum am mai menționat, unul din punctele forte ale Spitalului Județean este multidisciplinaritatea. La acest moment, există o colaborare excelentă între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională, astfel încât să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat.

La pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă, trebuie efectuată de către medic o comunicare între o venă și o arteră, o fistulă arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședintelor respective. Acest acces vascular are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluția bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel încât este extrem de importantă menținerea și salvarea acestuia în momentul în care apar diferite complicații care fac dificilă efectuarea dializei. Trebuie reținut că aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți.

Odată cu această colaborare, începută anterior cu o serie de colegi din Compartimentul de Radiologie Intervențională de la Universitatea Yale, putem afirma că rezolvarea endovasculară a stenozelor vasculare centrale sau periferice, este de acum accesibilă si la nivelul unitatii noastre.

Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea și ulterior rezolvarea problemelor de abord vascular”  a declarat dr. Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie și director medical al Spitalului Județean Suceava.

În comunicatul de presă transmis, se arată că ”conducerea spitalului și Consiliul Județean susțin necondiționat și permanent, prin investițiile făcute, folosirea celor mai bune tehnici medicale pentru a asigura nevoile tuturor pacienților”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other