Presa franceză despre expoziția Muzeului Bucovinei, ”Români și francezi în Marele Război”, la Saint-Benoît, Franța. A patra locație franceză în care expoziția este găzduită

Presa franceză, centre-press.fr, a  anunțat astăzi că Expoziția ”Români și francezi în Marele Război” a Muzeului Bucovinei a ajuns și la Saint-Benoît, Franța. După Montmorillon, Biard și Migné-Auxances a venit rândul publicului din Saint-Benoît să vizioneze cele cincisprezece panouri și fotografiile care redau momente semnificative din intervenția armatei franceze în Primul Război Mondial, în anii 1917-1918 și care au avut un rol important în reconfigurarea României Mari.

În prezentarea pe care o face publicația franceză expoziției itinerate, se menționează că în 1916, „după doi ani de neutralitate, România se alătură taberei forțelor aliate. Înconjurată de forțe ostile, ea cere ajutorul din afară. Franța trimite  cea mai importantă misiune de asistență a Marelui Război în beneficiul surorii mai mici din Balcani, ”poreclă” care va fi dată României, de către Franța, după război. Timp de doi ani, generalul Henri Berthelot va susține și va participa la efortul de război românesc, până la victoria finală”.

Itinerarea expoziției Muzeului Bucovinei în Franța a început în anul 2018, începând cu luna noiembrie, printr-o colaborare cu  Asociația de Dezvoltare Locală Putna, reprezentată de neobositul promotor al relațiilor româno-franceze, Pascal Garnier. Pascal a fost cel care a propus Muzeului Bucovinei ca această expoziție să fie expusă și în spațiul francez. Expoziția muzeului sucevean a fost completată cu fotografii relevante, oferite de partea franceză.

Conform publicației centre-press.fr, Asociația Sancto-Benedictină Relații Internaționale, prezidată de Daniel Baudiffier și orașul Saint-Benoît, invită publicul să descopere la Dortoir des Moines din Saint-Benoît, de joi, 4 aprilie și până luni 29 Aprilie 2019, expoziția itinerantă intitulată „Francezi și români în Marele Război”,  pusă la dispoziție de Muzeul Bucovinei din Suceava. Deschiderea va avea loc, sâmbătă, 6 aprilie, la ora Franței – 17:30.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.