Actualitate

Președintele CJ Gheorghe Flutur: ”Anul 2020 – Anul macaralelor”

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur  a  făcut, în prima conferință de presă din acest an, o trecere în revistă a principalelor proiecții pentru bugetul județului Suceava,pentru anul 2020. Foarte important este că bugetul județului Suceava pentru anul care a început va fi un buget direcționat către investiții, iar Gheorghe Flutur  nu a ezitat să afirme că anul 2020 va fi, pentru Consiliul Județean Suceava, ”anul macaralelor”.

Sub această siglă, șeful administrației județene a făcut o trecere în revistă a calendarului votării bugetului județean care va fi în dezbatere publică până pe 5 februarie 2020 iar în intervalul 10 – 15 februarie 2020 va fi convocată ședința de CJ pentru votarea bugetului pentru anul 2020.

Va trebui distribuită o sumă totală de 652 milioane de lei, adică 136 milioane de euro. Dacă pentru funcționarea aparatului propriu al Consiliului Județean nu vor fi alocate sume suplimentare, va crește de 3,5 ori suma de bani alocată pentru dezvoltare, de la 100 de milioane de lei, la 347 milioane de lei. Concret, 53% din bugetul Consiliului Județean pentru anul 2020 va fi folosit pentru dezvoltare.

Gheorghe Flutur a punctat și faptul că, pentru cheltuielile de funcționare ale primăriilor bugetul alocat va fi mai mic decât în anul 2019 cu un procent din impozitul pe venit dar a crescut cu 3 procente suma alocată direct la unitățile administrativ teritoriale, din TVA.

O problemă care trebuie rezolvată o constituie sumele alocate Direcției de Protecție a Copilului, unde sumele alocate sunt la limită și va trebui ca județul Suceava să fie atent, până la sfârșitul anului fiindcă este pe muchie.

În ansamblu, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur   s-a declarat mulțumit de bugetul județului Suceava, așa cum este el prefigurat. Vor fi bani pentru că au crescut banii pentru primării, nu mai pleacă nici un leu din județul Suceava și nu se mai retrage excedentul bugetar așa cum era prevăzut în proiectul PSD, nici un ban din bugetele locale nu se mai naționalizează.

Pornim de la început de an cu alocarea de fonduri pentru 57 de primării pentru programul de utilități și mediu. Pentru datorii restante din urmă, datorii, litigii, fonduri blocate precum și pentru plata debitelor pe anul curent, pe componenta gaz  metan, circa 23,3 milioane de lei.

 

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat proiectele mari pentru anul 2020, precum urmează:

Finalizarea celui de-al doilea terminal la jumătatea acestui an, investiție de 4 milioane de euro.

La Spitalul Județean sunt circa 9 șantiere de lucru pe care președintele CJ Suceava a ținut să le prezinte: 4 blocuri operatorii de 6,2 milioane de euro;  anul acest mai sunt 3 milioane de euro care vor fi bugetați; helioport – 1,4 milioane de lei, se va finaliza în acest an; Centrul de medicină nucleară  – mai sunt 250.000 de euro de achitat; Spitalul de oncologie – am solicitat ministrului sănătății aprobarea realizării acestui institut de oncologie; două secții noi prin supra înălțarea corpului E, de chirurgie vasculară și neurochirurgie, care ne va da posibilitatea să facem loc pentru secția de chirurgie toracică și plastică; s-a solicitat companiei naționale de investiții alocarea de fonduri pentru Spitalul de copii; blocul ANL  pentru medici rezidenți, în valoare de 1,1 milioane de lei, componenta de utilități fiind în responsabilitatea CJ Suceava; Centrul de radioterapie care se construiește în curtea spitalului vechi, se speră că va fi dat în folosință la jumătatea acestui an; alte lucrări legate de aducțiunea de apă, cu realizarea a două bazine mari.

În concluzie, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că, în județul Suceava, la Spital și la Aeroport dar și la Palatul Administrativ, vor fi multe macarale și, ca urmare, anul 2020 va fi ”Anul Macaralelor”  

 

 

Please follow and like us:

2 comentarii la „Președintele CJ Gheorghe Flutur: ”Anul 2020 – Anul macaralelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *