Președintele CJ Gheorghe Flutur: Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare șeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor

Președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, a anunțat că în urma întâlnirii cu crescătorii de animale din județ, în special cei din zona de munte, a solicitat Ministerului Agriculturii găsirea de urgență a unor soluții pentru sectorul vacilor de lapte, având în vedere că se prefigurează o criză majoră a laptelui.

”Consider că trebuie urgent încurajat și susținut acest sector. Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare șeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui șeptel nu se poate face în 4 – 5 ani. De asemenea, o problemă mare o au și procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanță de județul Suceava și socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că a solicitat Ministerului Agriculturii ca în noul Plan Național Strategic să nu se diminueze, așa cum se vehiculează, subvențiile pe suprafață pentru zona montană:

”Mai mult, toate subvențiile trebuie mărite din bani europeni, iar în noul Plan Național Strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvențiile în zonele montante așa cum a apărut în spațiul public deoarece populația din această zonă se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu depopularea satelor de munte.

În toată Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite handicapuri naturale, respectiv fertilitatea terenurilor slabă, accesibilitatea greoaie, sezonul de vară redus, precum și imposibilitatea de înființarea de culturi agricole altele decât fânul. Toate acestea trebuie compensate prin subvenții.

Am primit garanții că se va ține seama de aceste probleme ridicate de mine care nu sunt specifice doar județului Suceava, ci întregii țări” A transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *