Prețul materialelor de construcție a crescut într-un an cu 50%. Constructorii suceveni aflați în dificultate, cu contracte încheiate acum doi-trei ani, au transmis mesajul către premier. Ce răspuns au primit de la Florin Cîțu

Primul ministru Florin Cîțu a răspuns astăzi unei întrebări provenite de la antreprenorii din construcții suceveni care au ajuns într-o situație delicată, în condițiile în care prețul materialelor de construcție a crescut într-un an cu 50 la sută iar contractele încheiate cu structuri publice, cum ar fi primăriile, nu mai acoperă cheltuielile de realizare a investițiilor după aceste scumpiri. Este vorba despre contracte semnate cu firmele de construcții de doi, trei ani iar  devizele de atunci nu mai au suport în ceea ce privește piața materialelor de construcție. Cum se vor descurca aceste firme de construcții care au contracte încheiate,  cum se vor descurca primăriile, au fost chestiunile ridicate în conferința de presă a premierului Florin Cîțu, organizată la Gura Humorului.

Prezentăm în cele ce urmează răspunsul dânsului:

”Dacă investițiile sunt pe fonduri europene, am prelungit derularea acestora, printr-o hotărâre de guvern, pentru a se permite ca unele dintre aceste costuri să fie actualizate și să meargă mai departe proiectele. Sunt situații și situații. Legea permite să se facă acte adiționale, de la situație la situație să vedem cum se va rezolva problema.

Dar mult mai important pentru viitor este să îmbunătățim, și la asta lucrăm, Legea achizițiilor publice, ca să nu mai avem aceste perioade după ce se câștigă o licitație, doi –trei – patru ani de zile să treacă până când se va trece la construcția efectivă.

Vom scurta aceste termene, pentru că de aceea se ajunge în așa situații. Prețurile cresc în doi, trei, patru ani, tot ceea ce s-a licitat, ce s-a negociat, nu mai este de actualitate. Umblăm la legislație, cred că va fi gata în următoarea lună”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *