Mopan Suceava
Actualitate

PREVEDERI CONTROVERSATE ÎN NOUA LEGE A ASOCIAȚIILOR INTRATĂ ÎN VIGOARE DE AZI. PĂRINȚII PLĂTESC DIN NOU PENTRU COPIII DE 3 ANI, FONDUL DE RULMENT OBLIGATORIU

De azi, intră în vigoare noua Lege a asociaţiilor de proprietari. Cei care fac modificări, fără autorizaţie, în apartamente, pe hol ori în scara blocului, pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.

Atenţie, părinţii care au copii până-n 3 ani şi i-au scos de la întreţinere după legea intrată în vigoare anul acesta, în aprilie, de vineri, trebuie să plătească din nou şi pentru ei.
Noua lege are o mulţime de prevederi controversate, iar amenzile pe care proprietarii de apartamente la bloc le pot primii sunt cele mai mari de până acum, în acest domeniu.

Pe noua legislaţie, dacă spargeți un perete pentru a crea un ”open space”, se consideră că ați pus în pericol integritatea structurii şi amenda este între 500 şi 3.000 de lei. La fel, pentru modificarea instalaţiilor dintr-un bloc, se aplică tot o amendă de 500 până la 3.000 de lei. Pentru scara blocului amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, dacă vă hotărâţi ca în scara blocului, de exemplu, în faţa uşii dumneavoastră, să tapetaţi totul cu gresie şi faianţă, ori să vă agăţaţi iconiţe sau să trageţi un perete care să vă delimiteze partea dumneavoastră de hol fără aprobarea Asociaţiei.

Dacă aţi desfiinţat o debara, de exemplu, şi nu anunţaţi noua suprafaţă utilă, amenda este de până la 1000 de lei. Cei care au frizerii sau magazine în apartamente şi nu au schimbat destinaţia camerelor din rezidenţial în comercial, se pot aştepta la amenzi de până la 10.000 de lei, de exemplu. Avocaţii susţin că sunt şi multe prevederi în noua lege care vor îngreuna foarte mult asociaţiile de locatari, primăriile şi instanţele: de exemplu, preşedintele de asociaţie trebuie să modifice în instanţă statutul de câte ori se mută în sau pleacă cineva din bloc.

Surprinzător, legea nouă a abrogat legea adoptată în primăvară, care prevedea ca toţi copiii de până la 3 ani pot fi scoşi de la întreţinere, după doar 5 luni de la intrarea ei în vigoare. Aşa că părinţii trebuie să îi înscrie acum din nou pe copii şi să plătească şi pentru cei mici cote egale cu ale lor. Legea nouă prevede fondul de rulment obligatoriu dar şi foarte multe amenzi pentru administratorii şi preşedinţii de bloc.

Surse: stirileprotv.ro, hotnews.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *