Prietenul online, cel bun și prietenul cel rău, la ceas de criză a minții

Dragilor aproape 5000 de prieteni de pe această frumoasă rețea de socializare! Amici de la distanță, cei mai mulți care mi-ați solicitat prietenia pe parcursul anilor ori v-am cerut eu prietenia în timp iar dumneavoastră ați acceptat-o!

O situație critică, cum este cea în mijlocul căreia ne aflăm acum, ne face să ne comportăm, pe mai toți dintre noi, așa cum suntem de fapt: altruiști, voluntari, luptători, viteji, curajoși dar și pesimiști, revanșarzi, răutăcioși, dușmănoși, rău voitori. Cu toate nuanțele care derivă.

Din cauza unora dintre dumneavoastră am fost nevoit să mă retrag dintr-un grup de socializare, altcumva drag mie. Mai precis din cauza comentariilor unora dintre dumneavoastră care nu au ajutat pe nimeni în afară de dumneavoastră, cei care, folosindu-se de niște articole cu caracter informativ, au identificat prilejul de a-și revărsa umorile pe feluriți oameni despre care s-a vorbit mai des în spațiul public în aceste zile. Eu personal, am încercat să prezint și în grupul respectiv, ca și în alte locuri, drama prin care trece Suceava acum, și al cărei sfârșit nu îl putem prefigura.

M-am gândit că și aceste relatări aride pe care le-am transmis vor face parte din istoria orașului cu care ne-am mândrit și cu care ne vom mândri, sunt sigur, după ce necazul va trece.  Sutele de comentarii pe care le-au provocat însă, care au întors, a câta oară? bricegele în rănile politicii județene, și de o parte și de alta a spectrului politicianist local, nu m-ar fi deranjat, fiindcă oamenii sunt mai deciși să trimită la plimbare pe incompetenții promovați pe bază de carnet de partid, mai ales atunci  când își dovedesc incompetența,

Dar când observi că aceste comentarii alunecă în atât de multă măsură  înspre blesteme pentru cei indicați ca responsabili  și pentru toate neamurile lor, urări  de moarte rapidă  pentru aceștia, ură nestăvilită revărsată într-o agora pe care nu tu ai creat-o, aici, în spațiul online care pentru unii dintre dumneavoastră pare a suporta orice, înțeleg decizia unui administrator de grup să cenzureze atât postările, cât și comentariile.

Ofer doar un exemplu, un comentariu din partea unei persoane care are contul de facebook suprasaturat cu icoane, rugăciuni și pilde biblice, la un articol despre o  funcționară a unei primării,  acum infectată cu coronavirus: „Am sunat in ianuarie de la spital am fost internată cu coloana și și-au bătut joc de mine chiar șefa o să  vă comunic numele ei nesimțită acum lasă să sufere …”

Mai spun doar atât: am remarcat cel puțin doi ”prieteni”  care, după ce au vărsat tărăboanța de comentarii inculte, pline de ură, de jargoane și de rea voință ăn coada unor  postări ale subsemnatului dar și ale altora pe respectivul grup, au aplaudat fără să înțeleagă despre ce este vorba, cu ajutorul unor mobile –emoticon decizia administratorului de a cenzura publicarea tocmai a unor mesaje de genul celor care au provocat reacția sa.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.