PRIMĂRIA NU ESTE SPRIJINITĂ DE POLIȚIE ÎN BĂTĂLIA CU MAXI-TAXIMETRIȘTII CE FAC TRANSPORT ILEGAL DE PERSOANE ÎN ORAȘ
În ședința de joi, 21 iunie a Consiliului Local Suceava, șefa serviciului autorizare activități comerciale din cadrul Primăriei municipiului reședință de județ prezintă o informare privind stadiul actual al luptei dintre municipalitate și transportatorii ilegali de persoane cu maxi-taxi în oraș.
După data de 01.06.2017 în municipiul Suceava mai multe mijloace de transport denumite generic ”maxi taxi” prestează servicii ilegal servicii de transport public local de persoane. Acestea se folosesc de pretextul deservirii unor trasee județene. Se menționează în informarea ce va fi prezentată consilierilor locali faptul că majoritatea acestor maxi-taxi circulă doar între extremitățile municipiului Suceava. Primăria municipiului Suceava a fost prima instituție care a semnalat această situație către Consiliul Județean Suceava care a răspuns în luna octombrie a anului 2017 că se vor analiza aspectele semnalate și se vor lua măsurile legale ce se impun. Deoarece nu s-a observat o remediere a situației, agenții constatatori din cadrul Primăriei Suceava au efectuat controale și au aplicat sancțiuni însă nu au putut aplica și sancțiunile complementare de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculelor prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatelor de înmatriculare, deoarece agenții constatatori nu au calitatea de polițiști rutieri.
De fiecare dată însă, după întocmirea proceselor verbale, acestea au fost transmise împreună cu adrese la IPJ Suceava în vederea punerii în aplicare a sancțiunilor complementare. Doar că serviciul rutier al IPJ Suceava a răspuns arătând că doar ofițerii și/sau agenții de poliție din cadrul Poliției Române care au calitatea de polițiști rutieri, au în competență constatarea și sancționarea unor astfel de contravenții precum și suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare. Astfel că IPJ nu a pus în aplicare măsurile complementare dispuse de agenții constatatori din cadrul Primăriei Suceava. Între timp, Judecătoria Suceava a respins plângerea contravențională formulată de un contravenient sancționat cu o amendă de 10.000 de lei, considerând necesară atât menținerea amenzii cât și a sancțiunii complementare constând în suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului. Agenții constatatori au aplicat noi sancțiuni pentru transportul ilegal de persoane valoarea totală a acestora fiind de 60.000 de lei. Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava a confirmat existența transportatorilor ilegali însă nu a aplicat sancțiunile prevăzute de lege, invocând o lacună legislativă și anunțând că ”au fost inițiate demersuri de modificare a actului normativ”.