Primarul Bogdan Loghin anunță scăderea prețului la gigacalorie. Degeaba, rădăuțenii oricum nu au căldură în case

Primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, a anunțat că astăzi, 24.11.2022, s-a aprobat prin Hotărârea Consiliului Local, prețul local al energiei termice necesare pentru prepararea apei calde și asigurării agentului termic de încălzire facturat populației, la valoarea de 310,29 lei/Gcal, inclusiv TVA.

El a explicat că A.N.R.E. a stabilit prin decizie, suma de 660,29 lei/Gcal drept preț de producere, transport și distribuție a energiei termice, începând cu data de 01.11.2022, comparativ cu anul 2021, când sumă era de 742,88 lei/Gcal.

Comunicatul de presă publicat pe site-ul primăriei Rădăuți mai arată și că Primăria, prin primarul Bogdan Loghin, alături de Consiliul Local Rădăuți, vor susține și anul acesta un procent, chiar mai mare, de 53% din gigacalorie pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturat populației.

”Astfel, rădăuțenii racordați la sistemul public de termoficare vor plăti efectiv pentru o gigacalorie, suma de 310,29 lei, cu 82,59 lei mai puțin față de anul trecut. Este calculat și procentual:  adică cu aproximativ 21% mai PUȚIN! Iar calculele abia acum încep, spre edificarea populației:

660,29 lei/Gcal (Preț impus de ANRE).

660,29 lei/Gcal – 53% = 350 lei/Gcal (subvenție Primăria Municipiului Rădăuți).

660,29 lei/Gcal – 350 lei/Gcal = 310,29 lei/Gcal (preț pentru populația Municipiului Rădăuți).

Prețul de anul trecut : 392,88 lei/Gcal.

Prețul actual: 310,29 lei/Gcal.”

Toate bune și frumoase, dar suita de informații redundante nu are nicio valoare pentru rădăuțenii care depind de sistemul centralizat de termoficare, adică 4200 de locuințe, plus 600 de agenți economici și instituții publice precum școli, licee, cămine, grădinițe.

Pentru simplu motiv că toți acești consumatori nu au căldură. Un cazan al producătorului de agent termic – Servicii Comunale – este spart, altul funcționează în regim de avarie, mulți rădăuțeni postând pe paginile de socializare imagini cu calorifere care cu agent termic în circulație, ating abia 17 grade.

Cu alte cuvinte, la Rădăuți, bancul ceaușist cu caloriferele care așteaptă să fie îmbrățișate pentru a se mai încălzi nițel, a devenit realitate. Iar perspectiva este pesimistă, în sensul că această problem nu va fi rezolvată până prin ianuarie, anul viitor. Iar iarna încă nu și-a arătat colții și este știut că depresiunea Rădăuți este considerată pol al frigului pentru toată România extra-carpatică.

Una peste alta, lui Adrian Gheorghiță Jecalo, directorul SC Serviciii Comunale Rădăuți, societatea cu asociat unic primăria orașului, tocmai ce i s-a mărit salariul, la 17.000 de lei pe lună.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *