Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, instalat în funcție pentru al treilea mandat. El și noii consilieri locali au depus vineri jurământul

Vineri, 30 octombrie, în prezența prefectului județului Suceava Alexandru Moldovan, a deputatului Ioan Balan, vicepreședintele regional al Partidului Național Liberal, al deputatului PNL Dumitru Mihalescul, a stareților mănăstirilor Putna și Sihăstria Putnei, părinții arhimandriți Melchisedec și Nectarie, a avut loc instalarea în funcție a primarului Gheorghe Coroamă pentru un nou mandat și ședința de constituire a noului Consiliu Local al Comunei Putna. În cadrul festiv, în sala Casei de Cultură ”Ștefan cel Mare din Putna, în fața  mai multor cetățeni ai comunei care au ținut să fie prezenți, cu respectarea regulilor impuse de pandemia Covid, cei 13 consilieri locali nou aleși primarul Gheorghe Coroamă au depus jurământul.  

Cei 13 consilieri locali ai comunei Putna, aleși pentru mandatul 2020 -2024 sunt: Marius Cristian Aanei, Tudor Plamadă, Ileana Breabăn, Dorin Andriescu, Gheorghe Cuciurean, Mihai Iulian Boghean,  Daniel Lucaci, Nicoleta Nohai Cenușă, aleși pe lista Partidului Național Liberal; Vasile Schipor, Cornelia Daniela Zubaș, Constantin Juravle, aleși pe lista Partidului Social Democrat; Ciprian Florentin Crețan, candidat independent. A fost invalidat mandatul de consilier local al lui Gheorghe Coroamă, care a preluat funcția de primar iar de pe lista de supleanți PNL a fost validat mandatul pentru Georgeta Gabriela Chifan.

Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă: Îmi doresc ca acest mandat să fie mai bun decât celelalte două.

După depunerea jurământului, Gheorghe Coroamă, reinvestit în funcția de primar al comunei Putna pentru al treilea mandat, s-a adresat celor prezenți, mai întâi adresând mulțumiri acestora:

”Mulțumesc domnule prefect pentru că ați reușit să veniți personal la Putna. Nu este prima orară când veniți la un asemenea eveniment. Investirea la primul mandat al meu s-a făcut tot în prezența domnului Alexandru Moldovan. A  fost un mandat de bun augur, primul mandat fiind mai bun decât al doilea.

Mulțumesc pentru onoarea de a fi astăzi aici colegilor din puternica echipă liberală, domnii deputați Ioan Balan și Dumitru Mihalescul. Mulțumesc părintelui stareț Melchisedec, părintelui stareț Nectarie, care au venit să ne dea binecuvântarea, să pornim cu Doamne Ajută, la început de drum. Sunt de trei ori emoțiile mai mari de la primul asemenea eveniment. Mă aflu în această postură pentru a treia oară datorită dumneavoastră și locuitorilor comunei Putna.

Nu am suficiente cuvinte de mulțumire pentru atâta încredere care mi-a fost acordată de către cetățenii comunei și vreau să-i asigur pe toți că îmi voi da silința să îmi fac datoria cât mai bine în calitatea în care astăzi am fost din nou investit. Mă voi strădui să nu îi dezamăgesc pe cei care s-au străduit ca eu să fiu în continuare primarul acestei localități.

Am toată considerația pentru cei care au ajuns la urne în data de 27 septembrie. În multe momente ale acelei zile s-a stat chiar și zeci de minute date fiind condițiile speciale în care au fost organizate alegerile.  

Am avut un sentiment de mare bucurie și satisfacție dar am înțeles, și înțeleg și acum, responsabilitatea votului masiv care mi-a fost acordat mi și echipei liberale, atât pe plan local cât și pe plan județean. Nota mare care mi-a fost acordată de către cetățeni eu o interpretez și ca un rezultat al activității desfășurate în toți acești ani. Consider că este în același timp și o mare așteptare pentru rezolvarea problemelor care există în comuna noastră, unele foarte arzătoare.

Greul începe din nou dar știți că sunt un om hotărât, ambițios și vreau să răspund tuturor așteptărilor.

Mulțumesc membrilor vechiului consiliu local pentru buna colaborare. Unii se regăsesc și în actuala configurație. 6 din 13 sunt consilieri noi, care au depus pentru prima oară jurământul.

Mulțumesc întregii echipe din Primărie, mulțumesc familiei pentru multe îngăduințe, mulțumesc tuturor celor care au fost implicați: agenți economici, persoane fizice care au fost alături de noi, în multele proiecte desfășurate pe plan local, tuturor instituțiilor publice locale cu care am avut o bună colaborare și vom avea o bună colaborare și de acum înainte. Nu ne vom feri de critici pentru a ne îndrepta acolo unde vom mai greși.

Adresez și câteva mesaje de felicitare: Îl felicit pe domnul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe fluture, pentru victoria categorică la nivelul județului Suceava, victorie obținută în condiții deloc ușoare. Oamenii au înțeles că Suceava trebuie să fie condusă de un om puternic, de un om gospodar, un om respectat și acasă și la București. Suntem convinși că cu Consiliul județean Suceava avem un parteneriat sănătos, vom fi sprijiniți în proiectele viitoare. Mă refer la marile proiecte de apă și canalizare, la drumul care taie muntele către Moldovița și la alte proiecte necesare dezvoltării, cu precădere a turismului aici, la Putna. Îi felicit  pe aleșii din noul Consiliu Local, le doresc succes, spor, inspirație în propunerile pe care le vor avea pentru dezvoltarea comunității noastre. Îl felicit în lipsă pe domnul consilier Vasile Schipor, căruia îi dorim însănătoșire grabnică. Îl felicit în mod special pe directorul Școlii Generale, profesorul Ciprian Crețan, care în calitate de consilier independent a reușit să obțină un număr impresionant de voturi. S-a aflat pe locul doi în clasamentul pentru Consiliul Local. Ciprian Crețan este un om de calitate și va fi cu siguranță un plus pentru consiliul Local unde va ști să apere mai bine interesele școlii și nu numai.  Numărul mare de voturi obținut de domnia sa, sugerează că oamenii au apreciat lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimi ani Școală. Lucruri care au început în timpul mandatului domnului profesor Mircea Aanei și au continuat, continuă și astăzi. Permiteți-mi să las un pic modestia mai jos și să spun că toate acestea le-am făcut împreună. Faptul că în ultimii ani au fost atrase fonduri extrem de consistente pentru școală, pentru sistemul educațional, au fost pentru a aduce lucrurile într-o stare de normalitate, nu că am fi făcut nu știu ce minuni. Școala și Biserica trebuie să reprezinte o prioritate, două elemente fundamentale în modelarea viitoarei generații.

Îmi doresc multe în mandatul pe care îl încep astăzi dar nu vreau să intru în detalii, am mai vorbit de proiectele pe care le vom promova în continuare. Îmi doresc în primul rând să fie un mandat mai bun decât celelalte două. Îmi doresc să fim sănătoși,   să revenim cât de repede la viața normală. Va fi o mai mare transparență și o mai bună informare a publicului despre lucrurile care se vor întâmpla în primărie, despre deciziile pe care le vom lua. Îmi doresc să îmbunătățim imaginea Consiliului Local și a Primăriei în ochii oamenilor pentru că, pe bună dreptate nu avem uneori acea imagine pe care ne-am dori-o. Îmi doresc să rămânem uniți,  să nu cădem în capcana dezbinării, să ne păstrăm credința în bine și să fim liniștiți, cu gândul cel bun și să fim mândri că trăim în acest loc atât de frumos.

Vă mulțumesc pentru onoarea de fi reales primarul comunei Putna!

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan: promit că peste 4 ani, voi fi din nou alături de domniile voastre pentru că am încredere în domnul primar Gheorghe Coroamă

Prefectul Alexandru Moldovan, în cuvântul său că se trece printr-o perioadă delicată, a cerut consilierilor locali și primarului nou investi să aibă prima dată în vedere sănătatea cetățenilor. Să sprijine Instituția prefectului, Consiliul Județean și celelalte structuri aflate în prima linie în combaterea pandemiei COVID. Acum 8 ani, cum a menționat domnul primar, am avut onoarea de a fi prezent aici, iar acum vreau să fac o promisiune: Nu știm niciunul dintre noi cum va arăta evoluția situației în următoarea perioadă dar vă promit că peste 4 ani, voi fi din nou alături de domniile voastre pentru că am încredere în domnul primar și sunt sigur că veți face tot ce stă în puterea dumneavoastră, pentru a se face tot ce se poate pentru dezvoltarea comunei Putna și pentru sănătatea publică, în primul rând. Nu în ultimul rând profit de prezența prea-sfințiilor   lor, părinții stareți Melchisedec și Nectarie și vreau să le mulțumesc în numele Instituției Prefectului – Județul Suceava, pentru toată colaborarea din această perioadă, pentru sprijinul constant pe care Biserica l-a oferit în depășirea acestor  momente delicate.

Deputatul PNL Dumitru Mihalescul: În continuare tot în echipă vom putea face și mai multe lucruri!

Deputatul PNL Dumitru Mihalescul a spus în luarea sa de cuvânt că este onorat să fie prezent la Putna. El l-a felicitat pe primarul Gheorghe Coroamă pentru rezultatul  din alegeri dar și pentru ceea ce a realizat în Putna, ”Sunt convins că în continuare tot în echipă vom putea face și mai multe lucruri. Profit de această ocazie și vă rog, pe dumneavoastră, cetățenii din Putna: dacă ați votat pe președintele României, ați votat echipa liberală la europarlamentare, dacă l-ați votat pe președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur și  ați votat și pe primarul liberal Gheorghe Coroamă. Haideți să reinvestiți încrederea și în echipa de parlamentari liberali, să putem dezvolta Bucovina, să putem dezvolta România, Am toată încrederea că vom finaliza toate proiectele pe care ni le-am propus, să fim în continuare o echipă. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dumneavoastră și pe  familiile dumneavoastră! Doamne ajută!”

Deputatul Ioan Balan, vicepreședinte regional al PNL: Putna este pe mâini bune!

Deputatul Ioan Balan, vicepreședinte regional al PNL, a transmis mai întâi mesajul președintelui Consiliului Județean Gheorghe Flutur:  

 ”Gheorghe Flutur  vă asigură, domnule primar, domnilor consilieri, vă asigură de un parteneriat corect și că rămâne același om la care, în cele două mandate   ați găsit deschidere pentru promovarea proiectelor importante ale Putnei.  Un exemplu este drumul Putna – Moldovița, despre care am vorbit de foarte multe ori, care cred că își va găsi în următorii patru ani rezolvarea, pentru dezvoltarea acestei zone turistice, cei care vin la Putna, să poată merge în continuare pe acest circuit al mănăstirilor.

Vă felicit domnule primar pentru noul mandat obținut, voturile care v-au fost acordate însemnând prețuire, respect și încredere din partea celor care v-au ales. Acest  lucru vă obligă, prin ceea ce ați dovedit că puteți face și ați făcut, ca  ceea ce ați promis în această campanie electorală să se întâmple în următorii patru ani,  pe baza parteneriatelor cu Consiliul Județean, cu Guvernul României. Felicit pe toți consilierii locali, în special pe cei din PNL, fiindcă, trebuie să recunoaștem suntem uniți. Aveți o echipă extraordinară, făurită și cu responsabilul de zonă, domnul deputat Dumitru Mihalescul, care s-a implicat foarte mult pentru zona dumneavoastră. Putna este o localitate extrem de importantă pentru domnia sa și sunt convins că acest parteneriat va merge mai departe.

Este aici sfinția sa părintele Melchisedec, un om pe care îl respect extraordinar de mult. Fiind vicepreședinte național am atribuții și peste Prut, în Republica Moldova iar singurul prelat de dincoace de Prut de care se vorbește la Chișinău cu ochii ușor înlăcrimați este sfinția sa părintele Melchisedec.  Un om cu care mă mândresc. Vă mulțumesc părinte stareț pentru tot ceea ce faceți.

La Chișinău,  toate lucrurile importate din viața socială și din viața personală se petrec sub auspiciile sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Nu există o căsătorie fără o fotografie cu mireasa la statuia lui Ștefan cel Mare. Faptul că este aici starețul celei mai importante mănăstiri creștin – ortodoxe românești,  ne arată că aici, pe lângă o administrație bună este și o bună conlucrare cu mănăstirile de pe aceste meleaguri iar lucrul acesta se vede. Toate cele care se fac aici își au izvor și în relațiile bune și creștinești care izvorăsc din inimile dumneavoastră. Putna este pe mâini bune. Doamne ajută și primarul dumneavoastră, cu echipa de consilieri să dezvolte în continuare acest colț de rai!

 Părintele arhimandrit Melchisedec, starețul mănăstirii Putna: Toiagul răspunderii este sfânt dacă nu tremură mâna celui care îl poartă!

Părintele arhimandrit Melchisedec, starețul mănăstirii Putna, s-a adresat și dânsul aleșilor comunei Putna:

”Dragi aleși, v-am ales, v-am vrut și vă avem. Cândva un părinte, când a auzit că am devenit stareț la Putna, mi-a trimis acest cuvânt: Toiagul răspunderii este sfânt dacă nu tremură mâna celui care îl poartă! Când ai primit, când se spune la noi, o ascultare, la dumneavoastră putem spune, o ascultare de primar votat, este sfânt toiagul răspunderii în momentul în care te-ai implicat pe deplin și faci. ceea ce dumneavoastră ați promis că veți face. Eu știu un singur lucru: că mi-am votat primarul pentru că l-am vrut, l-am dorit, iar acum opt ani în urmă  i-am spus – nu mai pierde timpul pe la București, hai la comună! Slavă lui Dumnezeu, s-a văzut că s-au făcut multe lucruri frumoase. În mandatul încheiat s-a reușit, cu forțele noastre, să reorganizăm zona Chiliei lui Daniil Sihastru.

Am auzit acum de la domnul primar și de la domnul deputat, despre drumul spre Moldovița. Îl așteptăm, dar să nu uite domnii deputați și de cel spre Valea Brodinei, către Izvoarele Sucevei – Sadova  – Câmpulung.

Aș vrea să aud că ați inițiat un proiect  de sprijinire a familiilor tinere și a creșterii natalității. V-a blagoslovit Dumnezeu, când ați venit ca primar în Putna, cu Ștefăniță. Aveți o familie frumoasă! Inițiați un proiect pentru sprijinirea familiei, pentru creșterea natalității, pentru a nu mai pleca tinerii peste hotare.

Mai apoi, am dat o fugă pe la Chilie și m-a durut când am văzut fabrica fostei IRA, în ce stare se află. Sunt convins că Consiliul Local are putere de a face ceva acolo. Este imposibil să se refacă ce a fost dar se poate face ceva acolo.

Aveți oameni foarte buni în jur, mă bucură prezența domnului director aș școlii. Sunteți o echipă tânără, vă invidiez, cum v-am mai spus, pentru echipa tânără pe care o aveți în jur, oameni deosebiți, care vor binele comunei. M-aș bucura dacă v-ați apleca mai mult în acest mandat, sprijinindu-vă pe prietenia pe care o aveți cu domnii deputați și cu domnul președinte Flutur  pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicov, pentru românii de dincolo. A spus domnul deputat că sunt foarte cunoscut la Chișinău. Nu sunt povești. Sunt foarte cunoscut și în Bucovina pentru că am simțit că trebuie să facem ceva pentru românii de dincolo de graniță. Am avut și mână liberă de la cel care a fost arhiepiscopul nostru, IPS Pimen și care mi-a spus: Tu te ocupi de românii de dincolo. Am făcut ascultare și nu regret. Mult mai mult aș vrea să facem mai mult și pentru românii de dincolo. Au nevoie de carte, au nevoie să fie recunoscuți, să aibă drepturi, așa cum au celelalte minorități la noi în țară. Catedra de Limba și literatura română de la Universitatea din Cernăuți să  fie condusă de un profesor ucrainean? Este dureros. Domnul director al școlii care este de acum și membru în Consiliul Local trebuie să orienteze tinerii și să-i încurajeze și să-i îndrume spre licee bune, Primăria să îi susțină, să avem oameni de calitate și să-i aducem înapoi pe cei care au plecat în afară. Pentru că în afară, orice ai face, tot venetic  ești. Dar aici este pământul strămoșilor noștri.

Vă felicităm și sunt convins că acest al treilea mandat le va depăși pe celelalte două în realizări. Iar pentru proiectul referitor la familie, fac campanie și îi dau aici sarcină celui care este nepot de primar să se ocupe de așa ceva, îl recomand pe părintele Dosoftei , care este exarhul nostru cultural.

Sănătate tuturor și succes în noul mandat pe care îl începeți astăzi! Dumnezeu Preabunul să vă binecuvânteze cu gândul cel bun, pentru ca binele, adevărul și dreptatea să se împlinească! Să nu vă fie teamă de toiagul răspunderii, care este sfânt!  Amin!”

 (Foto grup: Ciprian Florentin Crețan)

 

 

Video depunere jurământ primar Gheorghe Coroamă, Putna:

https://youtu.be/yiPk64K8uTE

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *