Primarul Ion Lungu: Dacă nu se va reglementa problema prețului la gazul metan, toate școlile din oraș vor reveni la încălzirea centrală

Primarul municipiului Suceava, Ion lungu, a anunțat că a avut o întâlnire cu conducerile unităților de învățământ din oraș, în care au fost abordate atât atragerea de fonduri europene, cât și funcționarea din punct de vedere energetic a acestora, în iarna care a început deja. El a arătat că a transmis directorilor de școli că dacă nu se va reglementa problema prețului la gazul metan, toate unitățile de învățământ vor fi din nou trecute pe sistemul centralizat de încălzire:

”Am avut o întâlnire la sediul primăriei cu toți directorii de școli și contabilii șefi la toate nivelurile de învățământ: preșcolar, gimnazial și liceal.

Au fost abordate două probleme:

-Colaborarea unităților de învățământ cu municipalitatea pentru atragerea de fonduri europene;

-Funcționarea din punct de vedere energetic al școlilor în această iarnă.

Pe fonduri europene s-au purtat discuții în domnenii precum: digitalizarea, reabilitare clădiri eficiență energetică, modernizare clădiri învățământ dual, construire săli de sport și grădinițe noi.

Au fost de față la discuții reprezentanți ai Direcției de Fonduri Europene din primărie pe care i-am pus în contact cu reprezentanții școlilor, să lucreze împreună.

În domeniul digitalizării vom face o platformă comună prin care să se faciliteze cât mai usor colaborarea între unitățile de învățământ și primărie.

Pe PNRR s-au semnat deja contacte pe reabilitare eficienta energetică în valoare de peste 8 milioane euro, la Școala gimnazială nr. 9 Obcini, Școala gimnaziala nr. 3, la Școala gimnazială nr. 7 Ițcani și Cantina Colegiului Național Petru Rareș. Este aprobat proiectul și la Colegiul Național Mihai Eminescu urmează a fi semnat. De asemenea pregătim proiecte la școli și pe Programul Operațional Regional 2021-2027, pe Prioritatea nr. 2 Digitalizare și pe Prioritatea nr. 6 Educație.

Totodată am avut discuții despre realizarea de economii la cheltuielile cu energia electrică și gazul metan. Am cerut școlilor să renunțe unde este cazul la contractele pe care le au pentru închirierea unor spații, consumurile energetice sunt mai mari decât sumele se care încasează din inchirieri.

Începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan vom trece toate școlile pe sistemul centralizat de încălzire.

Nu se pune problema să restricționăm activitatea la școli dar nici nu putem consuma din punct de vedere energetic „fără număr „pentru că plătește primăria.

Am convingerea că reprezentanții școlilor au înțeles corect mesajul primăriei”, a declarant primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other