Primarul Ion Lungu insistă pentru mutarea platformei de deșeuri din fața Pizzeriei Luca de pe bulevardul George Enescu. Pentru celelalte aproape 200 instalate, își asumă responsabilitatea

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a adus în discuție astăzi, într-o declarație video postată pe pagina sa de facebook, problema platformelor îngropate și semi-îngropate, din municipiul Suceava, cu plecare de la situația reclamată de pe bulevardul George Enescu, un asemenea punct de colectare a deșeurilor menajere a fost amplasat chiar la marginea șoselei, în fața Pizzeriei Luca.

Ion Lungu a arătat că  municipiul Suceava are una dintre cele mai performante metode de gestionare a deșeurilor menajere, existând de anul trecut un contract cu asocierea de firme DIASIL SERVICE și RITMIC SRL care sunt obligate, conform contractului, să monteze 100 de platforme semi-îngropate și 100 de platforme îngropate. Platformele semi-îngropate s-au montat toate. Mai sunt de montat 11 platforme în zonele Mitropoliei, Samuil Isopescu, Jean Bart și Privighetorii.

”Sunt discuții pe această temă pe care le purtăm cu asociațiile de proprietari, cu cetățenii. De regulă respectăm amplasamentul în zonele în care au fost tomberoane de ridicare  a gunoiului dar trebuie să ne asigurăm că există acces pentru mașini acolo, că nu sunt utilități în zonă, că putem să le amplasăm fără să afectăm celelalte activități.  Nu este o problemă dacă se amplasează la bulevardul principal. Ele arată foarte bine, sunt mobilier urban și în măsura în care deșeurile menajere se ridică la timp, sunt convins că nu este nici un fel de problemă.

Dar au fost și sunt discuții în continuare cu amplasarea din George Enescu de la Pizzeria Luca. Eu îmi mențin punctul de vedere că s-a făcut o greșeală acolo, că nu sunt bine amplasate. Rog în continuare Direcția de ecologizare, firma de salubritate, să găsim soluții pentru că nu este problema că s-a pus la bulevardul principal. Dacă acolo era de exemplu un magazin de metalo chimice sau de mobilă, mergea.

Dar așa, în fața unei pizzerii,  ca primar dar și  ca cetățean nu pot fi de acord cu amplasarea acestei platforme. Pe timpul verii este cald, mai vin acolo muște, țânțari. Sigur, gunoiul se va ridica la timp dar totuși nu este soluția cea mai bună. Eu insist în continuare să găsim o altă soluție, să reamplasăm platforma din fața acestei unități de alimentație publică. Aici s-a deschis o cutie a Pandorei, toată lumea îmi trimite pe facebook mesaje dacă sunt de acord. Ocupat cu coronavirusul, n-am apucat să merg până acolo, le-am văzut după ce au fost montate. Pentru toate celelalte îmi asum responsabilitatea. Și ieri am fost pe teren, în zona Jean Bart, Privighetorii, vom merge îi în zilele următoare pentru a vedea unde se montează aceste platforme. Cer înțelegere din partea sucevenilor, este o metodă modernă de a colecta deșeurile menajere, nu prea are nimeni în țară această metodă”, a transmis primarul municipiului reședință de județ.

El a adăugat și o mică anecdotă: A fost o delegație cu mai mulți primari de la Asociația Municipiilor  în Finlanda tocmai la firma care  a furnizat  aceste platforme la Suceava. ”Și mi-au spus: domnule primar nu ați fost cu noi să vedeți modalitatea modernă de gestionare a deșeurilor. Iar eu le-am spus să vină să vadă că acest model este deja implementat la Suceava.

Este o metodă bună, o susțin din toată inima și fac apel la suceveni să dea dovadă de înțelegere. Sigur, fiecare, când ajunge această platformă în zona lui, nu este de acord. Dar undeva trebuie să le montăm și trebuie să ridicăm aceste deșeuri.”, a declarat Ion Lungu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *