Mopan Suceava
Actualitate

Primarul Ion Lungu: jumătate din costul biomasei pentru încălzire în Suceava va fi achitat de guvern. Proiect de 40 de milioane de euro, pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că, prin hotărâre de guvern, 50%  din costul biomasei folosită pentru încălzirea locuințelor de populație în perioada octombrie 2022 – martie 2023,  va fi achitat din bugetul de stat.

Ion Lungu a avut o întâlnire cu acționarii austrieci ai firmei Bioenergy SRL, care produce agentul termic pentru municipiul Suceava, cu conducerea firmei dar și cu cea a distribuitorului de energie termică, SC Thermonet SRL, prilej cu care s-a stabilit că în luna martie a anului viitor va depus un prim proiect pe fonduri europene, în valoare de 40 de milioane de euro, pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice din municipiul Suceava.

”Guvernul României a aprobat ieri un program de sprijin pentru unitățile teritorial administrative unde funcționează sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.

Ministerul Dezvoltării va deconta 50 % din suma facturată (inclusiv TVA) pentru achiziția de biomasă în cazul Sucevei, realizată în perioada octombrie 2022-martie 2023 de către producătorul de energie termică.

Așa cum se știe în Suceava avem cel mai mic preț de producție a gigacaloriei din țară, cel mai mic preț a gigacaloriei la gardul centralei iar cetățenii plătesc cel mai mic preț la încălzire din țară in sistem centralizat, respectiv 240 lei pe gigacalorie.

Tot ieri am avut o întâlnire la sediul primăriei cu acționarii austrieci și conducătorii celor două societăți SC Bioenergy SRL și SC Thermonet SRL Suceava.

Am discutat despre funcționarea în această iarnă, ținta este să funcționăm exclusiv pe biomasă, fără a consuma nici un metru cub de gaz metan.

Totodată am stabilit ca în luna martie să depunem primul proiect pe fonduri europene în valoare de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, pe Programul-cheie 5 „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare”, gestionat de Ministerul Energiei.

Avem toate șansele să avem un sistem performant de încălzire în orașul nostru!”, este mesajul transmis de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *