ActualitateAdministratie

Primarul Ion Lungu la Malmö – Suedia, la prima întâlnire în cadrul programului de colaborare europeană URBACT IV

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că a participat la  prima întâlnire în cadrul  programului de colaborare europeană URBACT IV, unde au fost prezenți  460 delegați, din 256 de orașe partenere, reprezentând 30 de țări. Întâlnire a avut loc la Malmö, în Suedia.

El a transmis că municipiul Suceava a elaborat un proiect împreună cu orașele Lyon-Franța lider de proiect, Munchen -Germania, Lahti-Finlanda, Strasbourg-Franța, Bennisa-Spania, Loule-Portugalia, Malmö-Suedia și Elefsina –Grecia în cadrul programului de cooperare Inter -regională URBACT IV.

”Am participat la prima intîlnire  la Malmö -Suedia ,cu reprezentanții proiectului.

La  deschiderea  reuniunii „URBACT University” Malmö 2023 au fost prezenti 460 participanți, din 256 orașe delegate, reprezentând 30 de țări.

Am avut discuții,  printre alții, cu  viceprimarul  orașului Malmö, doamna Sofia Heden și  cu directorul Secretariatului URBACT, domnul Teofil Olivier Gherca, un român pe care îĺ cunosc de când lucra la Ministerul Dezvoltării.

Am vizitat primăria orașului Malmö, care are tot parcul auto electric, autobuzele de transport public au o culoare identica cu cele din Suceava.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională ,in cadrul programului de cooperare Inter-regională URBACT IV.

Am stabilit ca pe  baza Schimbului de Experiență și a bunelor practici identificate, fiecare oraș să realizeze Planul Local de Acțiune în care vor fi prezentate măsuri care urmează a fi implementate la nivel local.

Scopul principal in timpul elaborării Planului Local de Acțiune este de a identifica exemple de bună practică, din partea partenerilor care ar putea fi  aplicate în orasul nostru. Împreună cu membrii Grupului Local URBACT, municipiul Suceava intenționează să proiecteze un număr de acțiuni asociate cu promovarea unui trai sănătos și să identifice scheme de finanțare care ar putea sprijini implementarea acestor acțiuni.

În Planul Local de Actiune  pot fi incluse printre altele: ecologizarea spațiilor publice, crearea de trasee sănătoase de mers pe jos, reducerea poluării aerului prin instalarea de perdele verzi pe drumurile principale, încurajarea transportul alternativ, promovarea unui stil sănătos  de „viață urbană”, promovarea alimentației sănătoase in școli, înființarea de centre medicale permanente in fiecare cartier, încurajarea îmbătrânirii active, adaptarea spațiului public la nevoile populației vârstnice, toate aceste acțiuni putând contribui la îmbunătățirea calității vieții.” A transmis primarul Ion Lungu, care a menționat că toate costurile legate de deplasarea în Suedia au fost  suportate  din bugetul proiectului european, neangajând financiar municipalitatea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *