Primarul Ion Lungu speră, oferind cifre încurajatoare, că Suceava va ieși din carantină pe 15 mai

Primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu speră în continuare că de pe data de 15 mai a.c. carantina se va ridica și în orașul Suceava. El a oferit și câteva cifre din care rezultă evoluția favorabilă a statisticilor privind noul coronavirus în municipiu, făcând un raport între situația de vineri, 8 mai cu cea de marți, 5 mai, săptămâna trecută.  

El a transmis într-o declarație video postată pe contul său de facebook că urmărește și actualizează aproape zilnic numărul de bolnavi la 1000 de locuitori.  ”Mă opresc la ultima zi din săptămâna trecută, ziua de 8 mai, când numărul persoanelor active, așa cum spune DSP, reprezentând diferența între cei pozitivi și cei vindecați este de 284, față de 402 pe data de  5 mai. Atunci, numărul persoanelor infectare  la 1000 de locuitori era de 3,14, iar până vineri 8 mai, ponderea  scăzut la 2,2 persoane la 1000 de locuitori”, a declarat Ion Lungu.

El a apreciat această situație ca fiind ”bunișoară” și ar putea ajuta în demersurile de ridicare a carantinei și a măsurilor speciale. ”Fac tot ceea ce depinde de mine, în această perioadă am stat în contact cu Guvernul României, le-am adus la cunoștință justificări, argumente, le-am transmis și aceste tabele pentru ca pe data de 15 mai să avem și noi parte de măsuri de relaxare”, a transmis primarul Sucevei.

El nu și-a ascuns dezacordul față de  modul în care este prezentată situația de la Suceava pe posturile centrale de televiziune: ”Am văzut o serie de formatori de opinie la televiziunile centrale care ne condamnă înainte de a ne judeca, spunând că nu poate fi vorba de ridicarea carantinei la Suceava. Eu le răspund în felul următor: Suceava este un oraș normal, Suceava este un oraș cu oameni normali, cu o covârșitoare majoritate de oameni sănătoși și cu câțiva oameni bolnavi, la fel cum se întâmplă în întreaga Românie. La Suceava suntem pe un plafon de stabilitate, la fel ca în multe orașe din țară.  

De aceea eu sper ca pe data de 15 mai, Guvernul să reanalizeze această stare de carantină de la Suceava. M-am bucurat văzând un proiect de inițiativă a ministrului Vela în care spune că comitetele județene pentru situații de urgență vor analiza și vor propune ridicarea acestei stări de carantină. Astăzi avem o ședință a acestui Comitet județean și îi asigur pe suceveni că voi ridica această problemă, să propunem Guvernului prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să ridice carantina la Suceava”.

Șeful administrației municipale a avertizat în același timp sucevenii  că epidemia nu a trecut.

”Epidemia nu a trecut. Mulți spun că nu am atins vârful. De aceea vă rog în continuare să respectați regulile pentru împiedicarea răspândirii acestui coronavirus: cele de igienă personală, cele de izolare, de autoizolare la domiciliu, de carantină dacă este cazul, de distanțare socială, de circulație pe stradă, în mijloacele de transport, în spațiile comerciale. Vom veni cu precizări în perioada următoare.  Eu sper ca pe data de 15 mai și sucevenii să aibă o veste bună în ceea ce privește ridicarea măsurilor speciale și a carantinei în orașul nostru. Așa să ne ajute Dumnezeu! ” a transmis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.   

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *