Primarul Siretului, Adrian Popoiu: ACET blochează asfaltarea drumurilor din Siret. Riscul: blocarea unui proiect de un sfert de miliard de euro la nivelul întregului județ Suceava

”Împăratul” Ștefan Groza, directorul general de la ACET, și suita sa de susținători, odalisci și odalisce, pășesc mai departe, călcând pe cadavrele infrastructurilor urbane, peste tot pe unde au trecut, de peste un sfet de veac,  de când au ajuns la cârma firmei de apă și canal. Iar pe unde calcă el cu hoarda proprie, devenită între timp operator regional, unic distribuitor  de apă și administrator al rețelelor de canalizare și al stațiilor de epurare dint tot județul, lasă în urmă mirosuri pestilențiale, încurcă investiții locale, omoară peștii din râuri. Dar cine-i poate opri.

Textul care urmează este scris de primarul Adrian Popoiu (foto), primarul orașului Siret, care a avut curajul să se ia de brăcinari cu neînlocuibilul Ștefan Groza. Urmează un text lung, dar lămuritor:

 

Orașul Siret este plin de șantiere în construcție motivat de mai multe obiective de investiții care se derulează în paralel în cadrul unor proiecte câștigate de Primăria Siret în ultimii ani din fonduri europene. Cu toate acestea, lucrările de reabilitare și modernizare a unor sectoare de drumuri sunt sistate din cauza S.C. ACET S.A. Suceava.

Concret, Primăria Siret a constatat acum câțiva ani faptul că dorește să atragă fonduri pentru reabilitarea (asfaltarea) unor drumuri prin două proiecte cu finanțare europeană în paralel cu S.C. ACET S.A. Suceava care dorea să obțină fonduri pentru extinderea rețelei de apă-canal în întreg județul Suceava, inclusiv în Siret.

Anticipând că lucrările la rețeaua de apă-canal se vor derula cu greutate, Primăria Siret a încercat totuși să obțină finanțare prin PNDL pentru rețeaua de apă-canal în zonele cu suprapuneri și a câștigat acest proiect în 2017.

Motivul pentru care am renunțat la proiectul de apă-canal al Primăriei Siret a constat în încăpățânarea S.C. ACET S.A. Suceava de a modifica Master planul județean care era în sarcina lor.

Au justificat prin imposibilitatea modificării analizei cost-beneficiu. Astfel, la presiunea S.C. ACET S.A. Suceava, Primăria Siret a fost nevoită să renunțe la finanțarea prin PNDL și să acceptăm ca lucrările la rețeaua de apă-canal să fie realizate de S.C. ACET S.A. Suceava prin proiectul lor (Master planul județean).

Lucrările la rețeaua de apă-canal puteau fi realizate de Primăria Siret în perioada 2017-2019, dar, din cauza S.C. ACET S.A. care a insistat să le realizeze ei înșiși, există o întârziere de aprox. 4 ani la extinderea rețelei.

Gândind în perspectivă și preconizând că lucrările de apă-canal din sarcina S.C.ACET S.A. Suceava (Master planul județean) se vor suprapune peste cele de asfaltare, Primăria Siret a inițiat și a participat la mai multe ședințe cu numeroși factori decizionali unde ni s-au propus soluții și ni s-au promis măsuri concrete care să nu creeze disconfort în comunitate și să nu pericliteze finanțările câștigate de primărie pentru asfaltarea mai multor drumuri.

S.C. ACET S.A. Suceava a participat la toate aceste ședințe derulate în ultimii 3-4 ani, a agreat soluțiile adoptate și a promis prioritizarea și urgentarea lucrărilor de apă-canal în Siret pe tronsoanele cu suprapuneri de lucrări. Totuși, Primăria Siret a fost nevoită să sisteze în această primăvară lucrările de asfaltare pentru a fi realizate extinderile de apă-canal. Datorită lipsei de acțiune și a ritmului foarte lent de desfășurare a lucrărilor la rețeaua de apă-canal, S.C. ACET S.A. Suceava blochează asfaltarea drumurilor din Siret, ascunzându-se după hârtii și inventând scuze pentru a nu grăbi lucrările. Disconfortul pentru locuitori este maxim și nu vom tolera acest fapt.

 

Redăm mai jos câteva dintre datele întâlnirilor (cu trimiteri la respectivele anunțuri publice) la care am participat în ultimii ani în care S.C. ACET S.A. Suceava ne-a asigurat că proiectul de extindere a rețelei de apă-canal nu va prezenta niciun risc pentru proiectele de asfaltare câștigate de Primăria Siret:

– 08.11.2018 – la sediul Ministerului Fondurilor Europene, întâlnire între S.C. ACET S.A. Suceava, consultantul Eptisa, MFE (prin director AM POIM, d-nul Gheran Cătălin Ionuț) și Primăria Siret în cadrul căreia am atras atenția asupra suprapunerilor, iar S.C. ACET S.A. Suceava a fost instruit de către minister asupra unor soluții pe care putea să le adopte (încă din 2018) pentru a nu împiedica lucrările de asfaltare ale primăriei (de ex. demarare proceduri de achiziție cu clauză suspensivă, începerea lucrărilor cu supervizare cu personal propriu etc.)

– 01.03.2019 – proiectul de asfaltare Pădureni-Mănăstioara a fost propus spre finanțare. În același timp am solicitat firmei ACET să grăbească proiectul privind introducerea utilităților în cartierele Pădureni și Mănăstioara (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid02MY22Y86ZHK8JWrhbvKc4R2G5vLQTVJPZFADGPnoz6DGwLFLif8JmAyEZ6Ri2C26ql)

– 18.12.2019 – discuții la sediul S.C. ACET S.A. Suceava cu ADR NE Piatra Neamț, ACET și CJ Suceava pe tema suprapunerilor de lucrări (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid02r65epcY6vCkULnw88GYsC9caZRzva64EDGGFiw2kW1pvA1X677qTjmnp3v9FJ4LJl)

– 06.03.2020 – întâlnire de lucru la Ministerul Fondurilor Europene unde s-au discutat întârzierile în implementarea proiectelor. La întâlnire participă reprezentanți din: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ADR NE Piatra Neamț, Consiliul Județean Suceava, Primăria Siret, ACET Suceava și Primăria Dolhasca, care se confruntă cu o situație similară (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid0zsYiWWv12sDbaWcZfrUtzzepnYSGRU9wov8CKkqYKb91a5PH2emsZeTRi4RfV9iUl)

– 17.06.2020 – întâlnire de lucru la sediul ACET Suceava alături de d-nul Ștefan Groza, director general ACET Suceava și echipele de proiectanți, discuții pe soluții concrete privind derularea lucrărilor de apă-canal în paralel cu cele de asfaltare (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid0VypwKYd2HrTPn5eWKavGu3iVjkB1wZR28gKWHuyEFyKkqemH5Mtr9sii8qe9gPG7l)

– 01.02.2022 – la sediul Primăriei Siret a avut loc prima întâlnire de lucru cu reprezentantul firmei câștigătoare a contractului de execuție de lucrări la rețeaua de apă-canal, reprezentanți ai ACET, ai firmei de proiectare, constructorii și proiectanții care lucrează pe tronsoanele de drum care se suprapun peste extinderea lucrărilor de apă și canal (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid02ZvHzgJdP1GLMGKGW9eYiJtjssmX3Hu5YRdk1raLBzLRtCGpsB1mKPdHVicnTUYVCl)

– 10.03.2022 – o nouă întâlnire între reprezentanții Primăriei Siret, ai S.C. ACET S.A. Suceava, ai constructorilor, dirigintelui de șantier, consultantului și proiectanții care asigură asistență tehnică care sunt implicați în derularea proiectelor. La acest moment am sistat temporar lucrările de execuție pe componenta de drumuri din cadrul proiectelor implementate de primărie și așteptăm ca S.C. ACET S.A. Suceava să-și facă treaba. (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid032CYEUwTrG3JJBLY93wAhCZDDzLvN9v9sPvswbWcbJW3FfMPeKmC2mJYaDf3BJB9rl)

– 21.03.2022 – încep lucrările de extindere a rețelei de apă-canal în Siret (https://www.facebook.com/adrian.popoiu.77/posts/pfbid02nfKS7kvHHSL841qMcg2pTzQguH1Rk9tiX3ntvikGtR5ZQiw9QDnT7nLt6Ri83iQTl)

 

Primăria Siret a pregătit ani întregi proiectele de asfaltare a mai multor drumuri din Siret. Pentru acest lucru am atras atenția S.C. ACET S. A. Suceava în toate ședințele din ultimii ani să trateze cu seriozitate aspectele privind suprapunerile de lucrări pentru că nu dorim ca cetățenii orașului să aibă de suferit din pricina disconfortului șantierelor și lucrărilor îngreunate sau cu un ritm prea lent de execuție.

Atragem atenția că neimplicarea conducerii S.C. ACET S.A. Suceava (inclusiv a domnului Director General ing. Ştefan Groza) în gestionarea fondurilor europene și a investiției de apă-canal în orașul Siret poate conduce la blocarea unui proiect de un sfert de miliard de euro la nivelul întregului județ Suceava (Master planul de apă-canal).

Sistarea lucrărilor de asfaltare și starea actuală a drumurilor din Siret se datorează S.C. ACET S.A. Somăm această companie să trateze locuitorii orașului Siret cu respect, să urgenteze lucrările la rețeaua de apă-canal, să implementeze soluții concrete împreună cu constructorii noștri la drumuri și să finalizeze cât mai urgent investiția la rețeaua de apă-canal de pe raza orașului. Asfaltarea drumurilor nu poate aștepta la nesfârșit, iar cetățenii orașului merită să se bucure de beneficiile investițiilor în infrastructură și utilități moderne.

În cazul în care S.C. ACET S.A. Suceava nu se mobilizează și nu finalizează în timp util extinderea rețelei de apă-canal, Primăria Siret va fi nevoită să reia lucrările de asfaltare fără a mai aștepta constructorul desemnat de S.C. ACET. S.A. Suceava. Primăria Siret nu va risca să piardă finanțările de aprox. 10 milioane de euro câștigate pentru mai multe obiective de investiții care includ, printre altele, și asfaltarea mai multor drumuri din Siret.

Primăria Siret nu caută vinovați, nu aruncă vina, nu vine cu justificări. 𝗔 𝘀𝗼𝘀𝗶𝘁 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲𝗺 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲 𝗻𝘂𝗺𝗲 și să ne facem toți treaba la timp și cu maximum de responsabilitate față de cetățean, de la ministere, ACET și până la proiectanți și constructori. A venit momentul să depășim etapa veșnicelor întâlniri și să ne facem toți treaba în beneficiul cetățenilor. Primăria Siret va continua să lupte pentru proiectele și finanțările câștigate în beneficiul cetățenilor orașului și nu va mai tolera disconfortul creat în comunitate.

Pentru cetățenii care doresc informații suplimentare privind proiectul derulat de S.C. ACET S.A. Suceava (grafic de execuție, perioada de implementare, data estimată de finalizare a lucrărilor la rețeaua de apă-canal din Siret etc.) punem la dispoziție datele de contact ale acestei companii: Telefon: (+40) 230 20 63 15, Fax: (+40) 230 52 09 41, Telefon/Fax Dispecerat: (+40) 230 52 31 17, Mobil Dispecerat: (+40) 734 73 99 44, Mobil Centrală: (+40) 722 67 58 70 / (+40) 740 03 42 49, E-mail: secretariat@acetsv.ro . Datele se regăsesc pe pagina web: http://www.acetsv.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.