Primarul Sucevei, Ion Lungu: Parcul Șipote și păduricea Zamca a revenit municipiului Suceava. S-a semnat hotărârea de guvern în acest sens. Cum va arăta Parcul Șipote peste 2 ani, după o investiție europeană de 4,7 milioane de euro

Evenimentul administrativ al toamnei pentru municipiul Suceava este, cu certitudine, faptul că Guvernul a adoptat ieri hotărârea prin care cele 143,9 hectare de pădure de la Șipote – Cetatea de Scaun și Zamca au fost preluate de către municipiul reședință de județ. Primarul Ion Lungu a organizat pentru a da vestea cea bună o conferință de presă în care a făcut un scurt istoric al eforturilor pe care municipalitatea le-a întreprins pentru ca aceste două pădurici să devină păduri  parc iar în acest fel să poată fi gestionate în scop turistic și de recreere, ăn beneficiul sucevenilor și al celor care vizitează orașul.

”Este un eveniment care nu poate fi trecut cu vederea. După 14 ani de eforturi în ceea ce mă privește, am reușit aseară, prin hotărâre de guvern să primi 143,9  hectare de pădure parc, 43 de hectare în zona Șipote – Cetatea de Scaun, 100 de hectare în Pădurea Zamca.

A fost un efort început acum 14 ani, când ministru al Agriculturii era Gheorghe Flutur,. Atunci, domnia sa a vrut dar nu s-a putut. După zeci de drumuri la București, la Guvern, la Parlament și în alte părți, s-a ajuns la concluzia că trebuie o lege specială pentru transferul acestor păduri parc”, a declarat primarul Ion Lungu, care a mulțumit ulterior tuturor celor care l-au sprijinit pentru  ca pădurile din jurul orașului să revină municipiului reședință de județ:

”În 2017 am inițiat această lege și mulțumesc domnului secretar de stat Gelu Puiu, cu care am lucrat împreună la proiectul de lege. Am dorit și am reușit să nu facem o lege doar pentru Suceava ci aplicabilă pe întreg  teritoriul României.

Trebuie să mulțumesc de asemenea, la modul cel mai sincer,  tuturor parlamentarilor de Suceava care au susținut proiectul, 10 deputați și 4 senatori, plus reprezentanții în parlament ai minorităților din județ. Am plecat cu 18 la drum pentru acest proiect de inițiativă legislativă.

În Asociația Municipiilor, primarii de la celelalte partide, PSD, UDMR, PMP, ALDE,  au cuplat cu toții, astfel încât legea a fost votată. Au fost prin 2018 niște cereri din partea Comisiei de Agricultură din Senat, să dăm teren la schimb.  De unde, în condițiile în care municipalitatea suceveană avea și are de primit 260 de hectare de teren de la guvern? Din fericire, a rămas ca legea să prevadă transferul gratuit al acestor  păduri parc către unitățile administrativ – teritoriale.

Mulțumesc de asemenea domnului președinte Gheorghe Flutur pentru ce a făcut acum și ce a făcut în timpul în care era ministru al Agriculturii, când, din păcate, nu am găsit soluția legală pentru transferarea acestor păduri parc. Mulțumesc parlamentarilor PNL și în special domnului deputat Ioan Balan, care a urmărit traseul acestui proiect de la Legea dată în 2018, până a ajuns pe ordinea de zi a Guvernului. Mulțumesc Guvernului României, primului ministru Ludovic Orban, este un act de voință politică faptul că municipiul Suceava a preluat aceste păduri parc”.

Ion Lungu a mai arătat că dorește ca municipalitatea suceveană să fie  un exemplu de bune practici cu transferul acestor păduri la nivel național:

”Suntem primul oraș din țară care primește asemenea pădure. Mai au depuse solicitări Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Buzău și alte orașe din țară. Noi am fost singurii care am avut documentația completă și s-a putut astfel emite hotărârea de guvern.

Noi am dovedit de altfel și cu alte active transferate de la stat că le putem gestiona bine. Terenul parcului de agrement Tătărași l-am preluat de la RAAPPS. Un alt proiect reușit este cinematograful Modern, activ primit de la Guvern, unde am făcut Centrul Cultural Bucovina.   Exemplele pot continua cu ceea ce se întâmplă astăzi la cinematograful Arta din Ițcani, aflat în modernizare.

Cum se va amenaja Pădurea parc Șipote, propuneri pe baza studiului de fezabilitate realizat, cu 4,7 milioane de euro, bani europeni  

 

”Vrem să demonstrăm și de această dată că suntem în stare să gestionăm această pădure parc, să facem obiective frumoase acolo. Am tot vorbit despre parcul de agrement Șipote dar nu am spus nimic de Zamca. Și acolo avem un proiect pentru cele 100 de hectare, pentru exercițiul financiar viitor la ADR Nord – Est, centura verde, cu plecare din Pădurea Zamca, zona de agrement de pe malul Râului Suceava, Parcul Șipote, Balada și până în zona cartierului ANL. O pistă de biciclete cu o lungime totală de 28 de kilometri” a spus Ion Lungu, care a arătat că totuși, acum Parcul Șipote este partea cea mai importantă și mai vizibilă, cu obiectivele cele mai importante: Cetatea de Scaun, statuia lui Ștefan cel Mare, Muzeul Satului Bucovinean, zona fiind și foarte aproape de zona centrală a orașului.

”Am pregătit pentru această zonă un proiect aflat la faza de studiu de fezabilitate, Proiectul tehnic va fi realizat cu respectarea strictă a normelor: din cele 43 de hectare putem afecta doar 10% cu construcții ușoare, circa 4 hectare. Nici într-un caz nu se pune problema de construcții imobiliare, nu se poate schimba destinația, nu se poate trece din domeniul public în domeniul privat, nu se pot face blocuri sau alte lucrări imobiliare.

Din studiul de fezabilitate pe care l-am întocmit, valoarea proiectului pentru parcul Șipote este în jur de 4,7 milioane de euro. Vom avea un platou parc, cu mai multe alei: Aleea Parcul Șipote, care coboară de la McDonalds, cu o lungime de 450 de metri, cu pistă de biciclete cu lățimea de 2 metri, ziduri de sprijin, alveole de odihnă, bănci, iluminat, sistem internet  Wi Fi, coșuri de gunoi  etc. Aleea Târgului, vine dinspre Tișăuți – Ipotești, pe o lungime de 410 metri de-a lungul pârâului Târgului, cu aceleași amenajări. Aleea Cetății, care merge către Cetatea de Scaun, cu o lungime de 250 de metri, cu ziduri de sprijin, balustrade metalice, pistă de biciclete, iluminat artificial etc. Aleea cu trepte, care urcă la statuia lui Ștefan cel Mare, cu o lungime de 220 de metri, cu 3 tronsoane, podețe de odihnă, confecționate din profile metalice cu același dotări.

Pe Platoul parc de jos  va fi amenajat un amfiteatru în aer liber din elemente ușoare, locuri de joacă, grupuri sanitare, terase de lemn sezoniere.  Mai este și o zonă de foișoare amenajate,  cu punct Belvedere de observare.

Urmează să facem și acel funicular pe lângă trepte, care să urce până sus și în final să montăm acol roata panoramică. Parcul Șipote va fi astfel un punct Zero pentru turismul din municipiul Suceava.

Aceasta este o primă propunere, care poate fi îmbunătățită atunci când se va realiza proiectul de execuție. Dacă lucrurile merg bine, în doi ani de acum încolo vă aștept la tăierea panglicii inaugurale”, a transmis primarul municipiului reședință de județ  Ion Lungu care, precum se știe, candidează pentru un nou mandat de primar al Sucevei la alegerile din 27 septembrie.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *