Mopan Suceava
Actualitate

Primarul Vasile Iliuț: la Vicovu de Sus se construiește muzeul ”Ion Nistor”, un muzeu reprezentativ al Bucovinei

Pe strada Ion Nistor din localitatea Bivolărie – orașul Vicovu de Sus, se construiește viitorul muzeu Ion Nistor. În această perioadă, o casă construită în cinstea lui |Ion Nistor, care a fost inițial amplasată lângă Liceul ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Primarul orașului, Vasile Iliuț a explicat că aceasta nu își avea locul acolo, nu era vizibilă, de aceea s-a decis să fie mutată în această locație nouă, unde va fi amenajat și muzeul Ion Nistor.

”Este un om de mare valoare pentru noi, vicovenii, născut aici, la Bivolărie, istoric, om politic unionist, fost ministru. Am considerat că trebuie să facem ceva pentru ca lumea să își aducă aminte de acest om, această personalitate  atât de importantă pentru toată România. Alături este o clădire în care, în trecut a funcționat și un muzeu Ion Nistor, dar care este degradată, fiind lăsată în paragină. Aici va fi un muzeu nou, un muzeu reprezentativ al Bucovinei, pe care intenționăm să îl dăm în folosință anul viitor, în acest timp urmând să se  amenajeze și spațiul din jur, Realizarea acestui obiectiv este o datorie morală pentru mine. În campania electorală de acum trei ani am promis că voi face acest muzeu al orașului Vicovu de Sus, dedicat personalității celui care a fost ion Nistor”, a declarat primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț.

Ion I. Nistor  (născut: 16 august 1876, Bivolărie, Suceava, România – decedat: 11 noiembrie 1962, București, România) a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Bucovinei austro-ungare cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor.

„Ion Nistor, profesorul și istoricul care a stat întreaga lui viață în slujba istoriei și a cauzei naționale s-a identificat nu numai cu destinul dramatic al provinciei sale: Bucovina istorică, ci al tuturor românilor, fiind istoricul tuturor românilor, din Galiția în Tessalia și de la Nistru până la Tisa”, a afirmat istoricul ieșean Ion Toderașcu.

Arestat de regimul comunist în noaptea de 5/6 mai 1950, în așa-zisa „noapte a demnitarilor”, a fost internat la închisoarea Sighet pe timp de 24 luni, încadrat ulterior prin Decizia M.A.I. nr. 334/1951; pedeapsă i-a fost majorată cu 60 luni, prin Decizia M.A.I. nr. 559/1953. A fost eliberat la 5 iulie 1955.(Wikipedia)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *